Søndag ble Fillan kirke nyinnvidd. Det markerte slutten på mange måneders restaurering av det gamle kirkebygget. I tillegg til innvielsen av kirke var det barnedåp, NKS Grendestevne og presentasjon av 50-årskonfirmantene. Sogneprest Jarle Bryne ønsket at kirka skulle være et møtepunkt slik det var i gamle dager. Da samlet hele bygda seg i kirken på søndager og delte dagen sammen.

- På den tida sto presten med et timeglass på prekestolen og fikk streng beskjed hvis prekenen varte over en time. Min preken skal ikke vare en time, lovte sognepresten.

Hitterklang fremførte tre sanger.

Kirka som kulturarena

Varaordfører Eldbjørg Broholm var også kommet til kirka for å gi sine gratulasjoner.

- Jeg vil takke for et godt samarbeid med det kirkelige fellesrådet, for det er ikke selvsagt at et slikt samarbeid skal være godt, sa Broholm.

Hitra kommune har brukt mye penger på å restaurere alle de syv kirkene på Hitra. Broholm pekte også på fellesrådets raushet ved å la andre religioner bruke kirkehuset.

- Det viktigste framover er at kirkene blir brukt, sa varaordføreren.

Dette var Ann-Bjørg Strøm fra NKS helt enig i.

- Det arrangeres grendastevne i dag og stevnet åpner med gudstjenesten før den fortsetter i misjonshuset i Fillan, fortalte hun.

- NKS hadde sin storhetstid på 50-60- og 70-tallet, og nå har det offentlige tatt over mange av oppgavene vi hadde. Derfor har vi ikke mange store prosjekter lenger, men NKS har lange tradisjoner på Hitra og det vil vi feire i dag, fortalte Strøm.

Svein Bertil Sæther fortalte kirkas historie.

Historie

Kirkelig fellesrådsleder Jorun Sildnes Aune benyttet anledningen til å nevne noe av det som har vært gjort på kirken.

- Taket er skiftet, alle vinduene er restaurert, kirken er malt både innvendig og utvendig, det er lagt nytt golv og nytt lydanlegg, opplyste Aune. Hennes ønsker er at den nye kirka skal være smykket i bygda.

Direktør for Kystmuseet, Svein Bertil Sæther, var kommet for å fortelle historien bak Fillan kirke.

- Knut Freidar Reksen har bare gitt meg 10 minutter og selv om dette er en plass for mirakler, er det helt umulig å gå gjennom hele historien på så kort tid, begynte han.

Fillan kirke ble innviet 1789, men historien begynner 500 år før den tid. På 1200-tallet var tanken å reise ei kirke på Hestøya. Ei lita øy utenfor Ulvøya.

- Selv om øya var lita og lå i grisgrendt til, var det den best tenkelige plassen langs hele Norges kyst på den tiden, fortalte Sæther.

Konfirmantene i Fillan kirke i 1966 var til stede.

Fra Hestøya via Tranvikan til Fillan

Minuset var at øya var så lita at det ikke var plass til gravplasser. Ulvkirka ble reist og den ble brukt i over 250 år, før den begynte å forfalle. Folk begynte å flytte fra småøyene og til Hitra og de ønsket en ny kirke som lå mer sentralt. Plassen falt på Tranvikan.

- Det er et sagn som sier at materialet til kirke ble fraktet til Tranvikan vannveien, men under et uvær slet materialet seg og ble funnet igjen i Fillan. Det tok folk som et tegn på at det var der kirka skulle bygges, forteller Sæther.

Det var mye dugnadsarbeid og naboer var med på å reise den nye kirka. Materialene fra den gamle Ulvkirka ble også bygd. Fillan kirke ble reist på fire måneder og ble innvidd 16. september 1789.

Leder i fellesrådet Jorun Sildnes Aune håper nykirka blir et smykke i bygda.