Denne uken vil 2000 hitterværinger motta folkehelseundersøkelsen i postkassen. Ved hjelp av dette spørreskjemaet ønsker kommunen å kartlegge innbyggernes folkehelse. For gjennomføring av undersøkelsen har Hitra kommune inngått et samarbeid med Sentio Research.

Det er også Scentio Researh som har stått for trekkingen av mottakere av undersøkelsen. Alle mottakere er over 18 år, og det skal være en spredning i alder og geografisk tilknytning for å gi et mest mulig representativt bilde av befolkningen.

Folkehelse - et kommunalt ansvar

- Fra 2012 fikk kommunene ansvar for å ha kunnskap om folkehelsen i kommunen. Denne undersøkelsen er et svar på dette kravet, men aller viktigst er det et godt verktøy for å iverksette tiltak der befolkningen har sine behov, sier assisterende rådmann Harald Hatle.

I undersøkelsen blir folk spurt om alt fra trivsel i nærmiljøet til helsetilstand, utdanningsnivå, psykisk helse, funksjonsnedsettelse, fysisk aktivitet og bruk av tobakk og alkohol. Det er frivillig å delta og undersøkelsen er anonym. Harald Hatle og leder i helse og omsorgskomiteen, Torfinn Stub, oppfordrer likevel alle til å svare.

- Gjennom denne undersøkelsen får kommunen en god oversikt over folkehelsa på Hitra, slik får vi vite hvor vi skal sette inn trykket. Jeg ser denne undersøkelsen som et forebyggende arbeid. Når vi har kjennskap til behovene, kan vi også iverksette de rette tiltakene, sier Torfinn Stub.

Tilgjengelig på flere språk

De som er trukket ut vil motta spørreskjemaet i norsk og engelsk språkdrakt. Polsk og slovakisk spørreskjema vil etter hvert være tilgjengelig på kommunens hjemmeside. Stub håper de slik når flere innbyggere som ikke har norsk som morsmål.

- Jeg har nylig hørt tall på at vi har 73 nasjonaliteter på Hitra. Det er viktig at vi får svar også fra denne gruppen, da vi har lite tallmateriale og kunnskap om helsen til innbyggere med utenlandsk bakgrunn, sier Stub.

Hitra er første kommune i orkdalsregionen som gjennomfører en slik folkehelseundersøkelse.

Resultatene forventes å være klare på senhøsten i år.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no