Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag har den siste tida kommet over flere kritikkverdige forhold på trønderske byggeplasser. Det skjer etter at fagforeninga tidligere i sommer utlovte dusør på 6.000 kroner til den som kommer med tips som fører til skriftlig dokumentasjon på lønnsvilkår under tarifflønn.

Fagforeningsleder Eystein Garberg ønsker også tips fra øyregionen.

- Den siste tida har vi vært 4-5 turer utover til Hitra og Frøya, både for å følge opp medlemmene våre og for å kartlegge aktiviteten i området. Det er mye som skjer ute på øyene for tida. Uten at jeg pr i dag har noe konkret, vil jeg si at det nesten er rart om forholdene er bedre der enn andre steder i Trøndelag. Jeg vet at det er knapt om arbeidskrafta og en del bruk av innleie, så vi kommer til å følge med så godt vi kan, sier Garberg til lokalavisa Hitra-Frøya.

Ifølge Garberg har Elektroarbeidernes Fagforening allerede utbetalt sin første dusør.

- Den gikk til han som tipset oss om å ta en tur til nybygget til PostNord. Vi har fått flere tips, og har vært mye ute på byggeplasser etter sommeren. For tida har vi sterk mistanke om sosial dumping for elektroarbeidere ved fire byggeprosjekter i Trondheim, Malvik og Skaun. Vi venter på at Arbeidstilsynet skal rykke ut og undersøke dette, forteller Garberg.

- Ellers hadde vi tidligere i år en rettssak for et av medlemmene våre fra området (usaklig oppsigelse). Han ønsker ikke å stå fram med saken sin, men jeg er sikker på at hans opprinnelse fra Øst-Europa var hovedårsaken til at han ble behandlet som han ble av arbeidsgiveren. Dommerne var for øvrig enstemmige og ga han fullt medhold, sier han.

Garberg forteller historier både om ufagmessige installasjoner utført av underbetalte elektrikere fra Finland, om øst-europeiske elektrikere som monterer modulbygg eller innleide polakker som blir underbetalt på verft.

- Dessverre avdekker vi ofte dette litt for seint, slik at det lokale elektrisitetstilsyn, Arbeidstilsynet, Skattemyndighetene osv ikke rekker å reagere. Vi ønsker IKKE å komme i samme situasjon som vi ser på Østlandet, der den seriøse delen av flere bransjer ikke har klart å overleve. Derfor ønsker vi nå å engasjere både elektrikere og alle andre som ferdes på og rundt trønderske byggeplasser, sier Garberg.

I kampanjen fagforeninga har gående, oppfordres medlemmene og andre til å si fra dersom man oppdager eller har mistanke om at sosial dumping foregår. Elektroarbeid i Norge skal kun utføres av arbeidere som er godkjent av DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap) , og som har ordentlige lønns- og arbeidsvilkår.