ABBAS AL ABBAS

Alder: Snart 26 år

Bor: Siholmen

Yrke: utdannet arkitekt. Har gått fem år ved Yarmouk Private University i Syria. Nokut har godkjent tre av årene.

Familie: Foreldre, fem søstre og tre brødre. Abbas kom som flyktning til Norge alene.

Aktuell: Har fått opphold i Norge og Frøya som bostedskommune. Årets TV-aksjon skal gå til Røde Kors og mennesker som befinner seg krigsrammede områder som Syria.

Ikke en dag uten: voksenopplæringen hvor jeg lærer norsk.

Spiser og drikker: fisk for det har vi ikke så mye av i mitt hjemland og her kan jeg fiske den selv. Ellers drikker jeg kaffe hver morgen for å våkne.

Reisemål: Jeg vil reise for å besøke mine venner, blant annet nordmenn jeg ble kjent med da jeg bodde i Oppland. Jeg vil også besøke Trondheim.

Ser på: Youtube hver eneste dag for å lære norsk. Jeg ser også på NRK og Stjernekamp hver lørdag.

Lytter til og leser: norsk undervisningen og nyheter. Det er viktig å følge med på det som skjer i nærområdet sitt, i Norge og i verden.

- Jeg har en norsk damevenn, forteller Abbas Al Abbas.

- Har du rukket å få deg norsk kjæreste?

- Hehe. Nei, men jeg ble kjent med ei dame som heter Marit og hun er som min mamma her i Norge. Hun er godt voksen og hjelper meg med mange ting, blant annet å lære norsk. Vi snakker sammen nesten hver dag og på lørdagene bruker vi å se Stjernekamp på NRK. Jeg tror Knut Anders kommer til å vinne og heier på han.

Abbas Al Abbas smiler og snakker uanstrengt om sitt nye dagligliv her i Norge og hvor viktig det er for han å lære seg norsk.

Han prøver å sette seg inn i hva nordmenn gjør og hva de er opptatte av, lære alt det han kan om norsk kultur.

Abbas kom til Norge som syrisk flyktning i slutten av august i fjor. For en måned siden kom han flyttende ut til Frøya som er hans nye kommune etter at han fikk opphold i Norge.

Den arabisk vår

Abbas sitt hjemland Syria var blant de landene i Midtøsten og Nord-Afrika som opplevde protestbevegelsen ”Den arabiske vår” i 2011, men folkets opprør og protester ble slått hardt ned på av regimet.

Abbas kommer i fra regionen Daraa sør i Syria.

Daraa blir betegnet som ”revolusjons vugge” siden det var her det først oppsto demonstrasjoner etter at flere unge gutter ble arrestert for å ha skrevet antislagord mot regjeringen i forløpet til den syriske borgerkrigen.

Hvordan er situasjonen i din hjemby nå?

- Jeg kommer i en fra en liten by som heter Inkel og som ligger mellom byen Daraa og Damaskus. Situasjonen der er dårlig, så min familie bor ikke der lenger. Det er ikke krigshandlinger der hele tiden men av og til uroligheter og derfor utrygt. Foreldrene mine har flyktet innad i Syria mens andre jeg kjenner har flyktet til nabolandet Jordan.

Årets TV-aksjon skal redde liv og gi omfattende helsehjelp til noen av de mest sårbare i verden – mennesker rammet av krig og konflikt. Gjennom TV-aksjonen vil de få livsviktige medisiner, helsehjelp, rent vann og mat. I tillegg til Syria skal pengene gå til Røde Kors sitt arbeid i åtte andre land hvor sivilbefolkningen har lidd i mange år : Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Pengene går også til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge.

Hvorfor er det krig i Syria?

- Krigen i Syria er komplisert, vi kjemper ikke i mot andre land men innad i vårt eget, sier Abbas og forklarer nærmere.

I følge globalis.no og Abbas kan den kort beskrives slik: "Den syriske borgerkrigen er en konflikt mellom myndighetene ledet av Bashar al-Assad, og en rekke opposisjonspartier. Flere av opposisjonspartiene kjemper også seg imellom. Russland og Iran støtter Assad-regimet mens USA og allierte som Frankrike, Tyrkia og Saudi-Arabia bistår noen av opposisjonspartiene".

- Før dreide det seg bare om å studere for meg. Jeg var ikke med i militæret eller andre grupperinger. Men hva gjør man når man ikke kan studere lenger? Da blir man kalt inn i militæret for å kjempe og det ønsket ikke jeg å være en del av.

Abbas la ut på en strabasiøs ferd for å nå Europa via Tyrkia og Hellas blant annet med båt over Middelhavet. Deretter Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Noen av strekkene med tog og andre til fots.

- Det var en vanskelig og farlig reise, men etter at vi nådde Tyskland gikk det bedre. Det tok meg 25 dager å komme hit.

Hvorfor valgte du å flykte helt til Norge?

- Underveis fikk jeg høre at Norge var et veldig bra land. Her kan jeg dessuten fortsette på min utdanning.

Hvordan er det å flytte til Frøya da?

- Det er veldig bra. Jeg har allerede truffet mange snille mennesker her på Frøya for eksempel i butikken og på språkkafé. Det er ikke vanskelig å bli kjent med nordmenn. Det er helt sant. Dessuten prøver jeg å snakke med alle jeg møter. Det hjelper meg å bli bedre i norsk.

Abbas sier han en dag ønsker å vende tilbake til Syria. Han sier han er takknemlig ovenfor Norge og den norske stat som lar han få bli her, og at han ser positivt på det å bo på Frøya.

Årets TV-aksjon går til Røde Kors. Hva er ditt forhold til dem?

Røde Kors er en internasjonal hjelpeorganisasjon og i Syria heter de Røde Halvmåne. Når jeg tenker Røde Kors, tenker jeg helse. At de stiller med viktige funksjoner som folk med kunnskap når det kommer til for eksempel operasjoner og medisiner til sykehus. I land hvor det er krig som i Syria trengs det mye hjelp med tanke på helse. Jobben Røde Kors gjør er viktig, både for Syria men også andre land som har krig og konflikter. Jeg håper at hjelpen kommer fram til de riktige stedene. Jeg kjenner ingen som jobber for Røde Halvmåne, men min søster studerer til å bli sykepleier. Kanskje hun en dag vil kunne bistå Røde Halvmåne ved et sykehus i Syria.

I september ble Røde Kors sin hjelpekonvoi bombet under våpenhvilen...

- Jeg hørte om det i nyhetene. Hjelpearbeidere ble drept og nødhjelp til mange tusen ødelagt mens de prøvde å få hjelpen inn i Aleppo som er verst rammet av krigen. Det er ikke bra når mange mennesker er avhengige av hjelpen fra Røde Kors. De gjør en veldig god og viktig jobb.

Hva skal til for å ende krigen i Syria?

Den ender når demokratiet kommer og folk kan få stemme. Syria trenger hjelp fra de større landene i verden for å få slutt på krigen. De siste fem-seks årene har det bare vært snakk og ikke handling.

Håper du en dag å kunne vende tilbake?

- Selvfølgelig, men jeg vet ikke hva som vil skje i framtiden. Jeg er positiv til å bo her på Frøya og veldig takknemlig for at Norge og den norske stat lar meg bli. Jeg er også takknemlig ovenfor Frøya kommune, NAV og folket her i Norge som hjelper oss, avslutter Abbas tydelig rørt. Han legger til at han håper det kommer inn mye penger under årets TV-aksjon til inntekt for Røde Kors.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no