Irmelin Kanstad og Stig Reppe på Aune ved Svellingen kjøpte sine første villsauer for tre år siden, og har bygd opp besetningen til 34 dyr med de to værene de slapp i flokken i høst. Helt siden de startet opp med sau har de vært redde for å få besøk av hund i den lille besetningen.

- Ja, det er flere huskyer i nabolaget, så vi har fryktet at noen av dem skulle stikke av og oppsøke sauene, sier Irmelin Kanstad.

Men det var ingen av nabohundene som tok seg innenfor gjerdet for vel en uke siden. Det var derimot en hund som var på besøk i nærheten, og som ble sluppet ut for å lufte seg.

- Heldigvis kom vi hjem like etter at den hadde kommet seg inn, sier Stig Reppe.

- Helt forferdelig

Først skjønte ikke saueeierne hva som foregikk, men forsto på saueflokken at det var noe galt. Og da de oppfattet at det var folk som ropte på hund i innhegningen, var de kjappe med å komme seg inn til sauene de også.

Sauflokken var spredt. Noen dyr hadde sprunget på sjøen og måtte geleides på land, andre gjemte seg i terrenget. Flere var bokstavlig talt stive av skrekk. Irmelin fikk se hunden stå og rive ulla av en sau som lå nede.

- Jeg var sikker på at sauen var død. Det var et grusomt syn å se hunden angripe. Jeg har aldri sett en hund oppføre seg slik før. Det var helt forferdelig. Helt jævlig, for å si det rett ut.

Hunden enset ikke menneskene som prøvde å få tak i den, men sprang til neste sau når de prøvde å fange den inn. Da eieren fikk tak i hunden, fraktet saueeierne de to sterkt skadde sauene hjem og inn i fjøset.

SÅRSTELL: Sauen har gått på antibiotika etter angrepet, og såret må stelles daglig i håp om at dyret skal bli friskt.

"Jenta mi" døde

Dyrlege ble tilkalt, og både årslammet og den to år gamle sauen ble lappet sammen, men den hardest skadde, lammet fra i vår, døde neste dag. Bittskadene over nakken, i en framfot og ei avrevet sene i den ene foten, ble en for hard belastning for den unge sauen.

- Det var lammet til datteren vår, Mina, på tre og et halvt år. Lammet hadde hun kalt "Jenta mi", og det var tøft å se henne gråte over lammet sitt, sier Stig Reppe.

Først dagen etter hendelsen fikk Irmelin og Stig oversikt over hele flokken. Flere av sauene har bittsår i snuteområdet, men til alt hell ser det ikke ut til at de har større skader.

- Det ble mørkt før vi klarte å finne alle sauene den dagen angrepet skjedde, og jeg fryktet at vi kunne finne skadde sauer strødd utover, sier Irmelin.

- Hadde vi ikke kommet hjem like etter at hunden kom seg inn til sauene, er jeg redd det hadde endt i en kjempetragedie, sier Stig.

Betent så

Vil advare om faren med løse hunder

Sau nummer to står fremdeles i fjøset, hvor den har fått medisiner hver dag siden den ble angrepet. På innsiden av låret har den et betent og verkende sår etter hundebittet. Såret stelles hver dag, i håp om at sauen skal bli frisk. Først nå har den så vidt begynt å tråkke ned på bakbeinet, men sauen som før var veldig tam er nervøs og urolig.

- Også resten av flokken bærer fremdeles preg av den traumatiske opplevelsen. Dette var også midt i parringa, så vi er spente på om sauene får lam til våren, sier saueeierne.

Som hundeeiere selv, synes de synd på eieren av polarhunden, men har valgt å anmelde forholdet. Ikke minst i håp om at andre hundeeiere forstår hvor ille det kan bli om en løshund kommer i kontakt med sauer.

- Det er sau omtrent overalt på Frøya, så selv om det ikke er båndtvang, må hundeeiere være sitt ansvar besvisst, og alltid passe på hunden så den ikke kan jage sau, sier Irmelin Kanstad.