Kvenvær oppvekstsenter har til tider slitt med rekrutteringen, med enkelte år der det har vært ingen eller bare én elev i først klasse.

Men i år, og i årene som kommer, ser fremtiden svært lys ut for denne viktige delen av bygda.

Da vi kommer på besøk en tirsdag er det flere barn enn vanlig i barnehagen.

- Vi har åpen barnehage én dag i uken, der foreldrene som ikke har barnehageplass kan komme med ungene sine, og være sosiale. Det er sju barn her fast, og så er det fire som kommer hit når det er åpen barnehage, forteller enhetsleder Annette Lindroos.

Fra venstre Leander Røvik, Adam Abou Hassan, Oskar Røvik, Alia Emilie , John Paul Skumfoss.

Kjempetrygt for ungene

I skolen er det ti elever, hvorav seks er førsteklassinger. Og med barna som går i barnehagen er det et godt grunnlag for rekruttering for de neste årene også.

- Vi liker å tro at vi har lagt et grunnlag for en attraktiv bygd og oppvekstsenter, som gjør at foreldrene ønske å flytte hit med barna, mener lærer Knut Mauseth.

Både Lindroos og Mauseth tror de små forholdene er viktig for trivsel og kvalitet.

- Det er kjempetrygt for ungene å gå her. Alle kjenner hverandre og barnehagen og skolen kan besøke hverandre uten å være formelle. Ved å matche barnehageungene med skolebarna, så blir de kjent med hverandre og leker med hverandre. Det bryter ned overgangen til skolen, som kan oppleves som skummel for mange barn. Det ser vi funker, sier Mauseth.

- Det er også veldig økonomisk. Vi jobber tett sammen og hjelper hverandre. Da reduserer vi behovet for vikarer, og vi får et veldig fleksibelt miljø. Og det er veldig , veldig trivelig, mener Lindroos.

Høy trivselsfaktor

- Det er høy trivselsfaktor her. Det er så god omgangstone, og ledelsen er flink til å legge inn små sosiale snutter i alt det faglige. Det kan være varm mat, et besøk, eller at jeg finner en Twist-pose fra sjefen i skapet, før jeg drar på juleferie. For en god sjef jeg har tenker jeg da. Det skal ikke så mye til, sier Mauseth.

- Vi er alle opp i årene, og vet hvor viktig det er å ta vare på hverandre, og si gode ting om hverandre, sier Lindroos.

Det fører igjen til lite sykefravær.

- Vi er nesten aldri syke, sier Lindroos og smiler. Det tror begge har med den høye trivselsfaktoren å gjøre.

Internasjonal skole

For bygda betyr skolen veldig mye.

- Flere elever gjør at skolen vil bestå. Det går ikke an å sende barn med bussen den lange veien frem og tilbake til Fillan. Og for lokalsamfunnet betyr oppvekstsenteret alt. Vi og butikken er hjørnesteinene i Kvenværet, sier Lindroos.

En stor andel av barna har foreldre som kommer fra et annet land.

- Fire av ti skolebarn, og fem av sju barnehagebarn, har foreldre som ikke kommer fra Norge. En så god blanding er en berikelse for oss. Når jeg er tilbake i Norrköping, så forteller jeg at jeg bor på en liten plass, men at jeg har aldri har vært så internasjonal, forteller Lindroos, som selv er innflytter fra Sverige.

- Min samboers morfar var fra Hitra, og vi har alltid hatt hytte her. Vi har alltid drømt om å flytte hit, så da barna flyttet hit bestemte vi oss fort. Nå bor vi på Anderskogan. Det er et godt sted å være, sier Lindroos.