Ved Dalpros avdeling for gårdsmat på Hitra, har jobbveileder Siri Sandø og flere deltakere stått for forberedelsene og modningen av pinnekjøttet, som nå er klart for jule- og nyttårsmiddager.

Det startet med slaktingen av villsau-lam fra Frøya, Hitra og Snillfjord i høst.

- Da plukket vi ut sidene med bog som er godt egnet, med en blanding av fett og god kjøttfylde. Til sammen ble det 12 tonn råvare av rundt 2.000 lam, forteller Sandø, som er utdannet kokk.

Modnes i flere måneder

Sidene, eller ribbene, ble saltet i lake og hengt på kjøling i ei uke.

- Så ble de hengt opp i et klimarom der vi kan sette den riktige kombinasjonen av luftfuktighet og temperatur. Etter to og en halv måned har de oppnådd ønsket tørkegrad, forklarer Sandø.

Da er råvarenes vekt blitt redusert til rundt ni tonn ferdig pinnekjøtt. Det håper hun skal rekke i år, for i fjor ble det laget litt for lite.

Skal knitre litt i fettet

Hun anbefaler å vanne ut pinnekjøttet til det har ønsket saltsmak. Deretter dampes det i kjele til det er mørt, noe som tar rundt to timer avhengig av fyldigheten på kjøttet.

- Til slutt bruker jeg å ta en liten runde under grillen til det knitrer litt i fettet. Da blir det sprøtt og godt, anbefaler Sandø.

Som tilbehør går hun for den tradisjonelle kålstappen og poteten. I tillegg liker hun grovpølse attåt.

- Og drikke da?

- Det blir øl og akevitt.

Pakker: Brhane Mehari, Talaat Jaffar, Robin Skjønhals, og Einar Øien sørger for at julematen fra Dalpro blir pakket godt inn.