Egentlig skulle det vært umulig, at to ekstremt sjeldne fugler dukker opp på samme sted med få ukers mellomrom. Oddsene er kanskje på lik linje med å bli lotto-millionær, og for noen går da også alle de riktige tallene inn.

Litt tilfeldig er det nok at en ny sjeldenhet på ville veier har slått seg ned bare noen titalls meter unna hagen som fikk besøk av sibirjernspurven først i november. Samtidig er det ikke til å komme utenom at når en fugl først har fløyet seg bort, så er hagene til søsknene Berg på Nordskaget et meget godt valg. Flere søsken bor ganske så tett der, og felles har de interessen for både tamme og ville dyr og fugler. Det har resultert i den ene fôringsplassen finere enn den andre, med et rikt utvalg av mat for sultne fjærkledde.

Svært ettertraktet

Svartstrupetrosten, som kan være litt snarlik en gråtrost, satt plutselig på plena til Hilde og Karl Berg og spiste utlagt fuglemat sist søndag . Karl er bror til Bjørnar, som fikk gårdsplassen invadert av tobeinte med kikkert og kamera for vel en måned siden, da en sibirjernspurv dukket opp utenfor kjøkkenvinduet.

Svartstrupetrosten er nesten like ettertraktet som sibirjernspurven, selv om den er observert noen ganger i Norge gjennom årene. I Sør-Trøndelag er det også et tidligere funn av den, også det på Frøya, da et eksemplar av arten gikk i fangstnettet på Heia på Titran høsten 2011.

Tre dager etter at alarmen om fuglen gikk, viser et kjapt søk på artsobservasjoner.no at atten personer allerede har klart å "krysse" innvandreren på Frøya. Hadde den blitt funnet før helga, hadde nok antallet tilreisende fuglekikkere vært mangedoblet. For svartstrupetrosten er en svært langveisfarende og uvanlig gjest. Den hekker fra øst i Russland og gjennom sibir mot nord-vest Mongolia. Om vinteren holder den normalt til i Midt-Østen.

Endelig lyktes Karl

Også de lokale fuglekikkerne ble ivrige da denne godbiten dukket opp. Karl Thorvaldsen som er leder i den lokale fugleforeninga på Hitra og Frøya, håpet lykken sto ham bi da han, på holkeføret mandag, passerte stillestående vogntog og store biler som hadde støtt sammen. Det eneste som sto i hodet på Karl var at han omsider kunne få se den sjeldne trosten. I vår hadde nemlig Karl prøvd flere ganger og få sett en svartstrupetrost som dukket opp på Tynset.

- Jeg var på hytta i Os, og kjørte tre ganger til Tynset for å se den. Det er fire mil hver vei, og jeg kombinerte det med nødvendig handling. Men måtte skuffet gjøre vendereis hver gang, forteller Karl, som heldigvis fikk oppleve å se den sjeldne fjærkledde på fôring på Nordskaget.

- Går "hauan" om jeg må

Også Petter Iversen ville få med seg sjeldenheten, og la ivrig i vei fra Sistranda.

- Jeg måtte snu i Skarsvågen fordi veien var sperret etter trafikkuhell på glatta, og kjøre tilbake og på utsiden av Frøya. Det tok en time, og jeg tenkte at om jeg sklir av veien med bilen så går jeg "hauan" til Nordskaget, for denne fuglen ville jeg se! Jeg trodde det var slutt på de ornitologiske godbitene i høst jeg, men der tok jeg feil. Også en svartstrupetrost, da! Det var artig, sier Petter Iversen.