Å komme inn i 4.klasserommet ved Fillan skole er som å komme inn i nissens pakkeverksted. For her klippes det i gavepapir, det holdes, teipes og skrives ”boy” eller ”girl” på glanset papir.

Omvendt pakkekalender

Disse elevene har nemlig i år en ”omvendt pakkekalender”. Det vil si at de i stedet for å få gaver i fra sine medelever i klassens pakkekalender, heller skal gi bort gavene til noen som trenger det sårt.

- Gavene de skal sendes til et barnehjem i Kenya, forteller de ivrig.

Jonas finner Kenya på kartet og synes det er kult at pakkene skal sendes til et annet land

Innimellom pakkingen, klemmes det på de allerede innpakkede gavene og elevene tipper vilt på hva som skjuler seg.

Kule gaver er det nok, legger de til og forteller at de har tatt meg seg leker og ting hjemmefra som de selv ikke har bruk for, ellers som de harkjøpt inn helt nytt.

Blant tingene som nevnes er skrivesaker, tegnebøker, sko og klær, kosedyr, dukker og biler.

- Vi gir dem dette for at de skal få noe å leke med, slik at de ikke kjeder seg, sier Sofie.

- De har sikkert ikke så mye å holde på med til vanlig og disse gavene skal de få fordi de fortjener det, legger Amelie til.

Haugen med innpakkende gaver vokser i raskt tempo.

Gitt bort gleder

Niåringene har i år en annen type nedtelling til julaften i skoletida, forteller Jonas og sier de følger det digitale læringsnettstedets Salabys julekalender ”Reisen til Amerika”.

Frem mot jul har de også gitt bort ulike gleder, legger elevene til.

Greit å være to når det skal pakkes inn nye joggesko.

De har blant annet snakket norsk med og hatt ”røris” for alle på Voksenopplæringen, de har gitt sangglede og hatt juleverksted ved Frivilligsentralen på Fillan.

- Siste skoledag før jul, skal vi ta ekstra godt vare på elevene i 1.klasse. Da skal vi til Aurn, spise godteri og kose oss der.

De unge hitterværingene sier de tror barna i Kenya blir veldig glade for gavene.

- Kanskje kommer de til å gråte av glede, sier Tomak.

Amelie får god hjelp av klasseforstander Ann Mari Blichfeldt til å klippe ut nok gavepapir.

Tenker på Syria

En av elevene i fjerde, Mohammed, har kommet hit i fra krigsrammede Syria og sier han synes de som bor iNorge er heldige for i Syria har ikke alle tilgang på det aller mest nødvendige som mat og vann.

Mohammed forteller klassen at han skulle ønske at det gikk an å sende rent vann til hjemlandet sitt, og medelevene hans kommer med forslag til hvordan de kan hjelpe Syria ved en senere anledning.

Undertegnede spør elevene om de kan tenke seg å ha en omvendt julekalender til neste år også.

En del svarer kanskje, før en av jentene med høy og klar stemme utbryter; - Ja, selvfølgelig skal vi det!

Pakkene er sirlig merket med "boy" eller "girl" og alder på den pakken kan passe til.

Prosjekt startet lokalt

Det er ikke bare denne klassen som holder på med omvendt pakkekalender, men hele småtrinnet, fra 1. til 4. trinn ved Fillan skole.

Gavene går til "Kenya's Children" og er et initiativ startet av Øyvind Haugen Wingan fra Snillfjord som etter en reise i Kenya startet ulike utviklingsprosjekter. Valget falt på nettopp dette prosjektet etter at skolen tok kontakt med Frivilligsentralen på Hitra for tips til mottaker.

- Øyvind Wingan har startet et barnehjem og en skole i Kenya. og jeg har forstått det slik at han skal ta med gavene i fra elevene når han reiser nedover til Kenya i januar. Nå håper vi han besøker oss når han kommer tilbake til Norge igjen, for å fortelle ungene om Kenyas Children og hvordan gavene ble mottatt, avslutter lærer Solvor Moen.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no

Maria har tegnet julenissen på pakken til Kenya.