Guri Kunna videregående skole har som kjent en undervisningskonsesjon på 780 tonn maksimalt tillatt biomasse. I løpet av en produksjonssyklus på knapt ett og et halvt år kan det produseres opp til 1.200 tonn laks på en konsesjon. Oppdrettsselskapet som leier og driver konsesjonen for skolen, betaler en fast leie på to millioner kroner i året, og en variabel leie i tillegg, dersom inntektene blir større.

Fasit først til høsten

Både i 2013 og 2014 fikk den gang Frøya videregående skole utbetalt et overskudd på drøyt 10 millioner kroner, i tillegg til den faste leieprisen. I 2015 endte overskuddet på 6,6 millioner kroner. Skolen skal bruke pengene på å styrke akvakulturutdanningen ved skolen, utover skolens ordinære drift.

Med den høye lakseprisen i 2016 ligger det an til å bli rekordhøyt overskudd, men det er for tidlig for rektor Espen Arntsberg å si noe om hvor stort det blir.

- Skolen har ikke nå oversikt over hvor mye som vil komme inn av inntekter til skolen fra undervisningskonsesjonen for 2016. Dette skyldes at tallene som bestemmer dette ikke blir kjent før høsten 2017 (Regnestykket er basert på salgspris, produksjonskostnader og produsert mengde). Hva resultatet til slutt blir for 2016 vil derfor nå bare være basert på antakelser i forhold til de tre variablene som bestemmer summen, skriver Arntsberg i en e-post.

Minst 20 millioner

De variable faktorene som Arntsberg nevner, er gjennomsnittstall for bransjen som Kontali Analyse leverer.

Ragnar Nystøyl, daglig leder ved Kontali analyse, vil ikke si noe konkret om undervisningskonsesjonen, men mener på generelt grunnlag at de høye lakseprisene vil oppveie høye produksjonskostnader og lavere produsert volum.

- Det som er faktum for inneværende år er at volumet for hele næringen har gått ned med 5-6 prosent. Det er mange år siden volumet har gått ned. Og alle vet at prisene har bedret seg betydelig fra 2015, med en økning på 40-50 prosent, sier Nystøyl.

Produksjonskostnadene har også gått opp, mye på grunn av mer arbeid med bekjempelse av lakselus.

I følge lakseanalytikeren blir det ikke helt feil å bruke lokalavisas anslag på 60 kroner kiloen i salgspris, en produksjonskostnad på 35 kroner, og en produsert mengde laks på 1.000 tonn per konsesjon.

Med et konservativt overskudd på 20 kroner per kilo, sitter skolen da igjen med minst 20 millioner kroner. Med ytterligere økt volum, og noen kroner mer i overskudd per kilo, er det ikke usannsynlig at skolen kan tjene rundt 25 millioner kroner.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no