Havbruksmuseum

En delegasjon fra Museene i Sør-Trøndelag (MiST) og Hitra kommune var i forrige uke i Nærings- og fiskeridepartementet og drøftet realisering av ÆGIR – norsk havbruksmuseum på Hitra. Delegasjonen forteller at de møtte en optimistisk og engasjert fiskeriminister Per Sandberg.

- Fiskeriminister Sandberg ga til kjenne engasjement og stor interesse for prosjektet ÆGIR norsk havbruksmuseum. På grunn av at saken ennå er under behandling, kunne han over bordet ikke presentere en endelig konklusjon for delegasjonen. Sandberg uttrykte imidlertid det vi oppfatter som stor entusiasme og tilfredshet med initiativet, sier Svein Bertil Sæther fra MiST.

Har søkt om lakse-konsesjoner

Som Hitra-Frøya omtalte like før jul, søkte Museene i Sør-Trøndelag AS i mai 2016 Nærings- og fiskeridepartementet om å få tildelt tre spesialkonsesjoner for laks. Disse skal brukes til å finansiere etablering og drift av det nasjonale museet for havbruk, Ægir, som er planlagt på Jøsnøya ved Sandstada.

I delegasjonen som reiste til Oslo var lokalpolitikerne Ole L. Haugen (Ap), Tom Skare (FrP) og Dag Willmann (H). Fra Kystmuseet i Sør-Trøndelag deltok museumsdirektør Svein Bertil Sæther og Jørgen Fjeldvær samt administrerende direktør i MiST, Suzette Paasche. Målet var å presentere saken nærmere med oppdatert informasjon, diskutere framdrift og realisering.

Sæther forteller at Sandberg avsluttet med å ønske prosjektet lykke til og hadde tro på at saken vil være ferdig behandlet innen forsommeren 2017.

- Etter over 20 års vandring i ulike instanser er det en veldig optimistisk delegasjon som dro hjem etter dette møtet, sier Sæther.

Deling av kunnskap

Museene i Sør-Trøndelag(MiST) har søkt om tre såkalte spesialkonsesjoner for laks. Hver konsesjon tilsvarer en merd, med 200.000 laks i hver. Hensikten er å finansiere både etablering og drift av Ægir-norsk havbruksmuseum på Jøsnøya.

- Vi mener at den nye voksende havbruksnæringen trenger sitt eget bransjemuseum, slik som Landbruksnæringen har sitt eget museum på Ås, skogbruksnæringen i Elverum og Oljenæringen i Stavanger. Med historien om Grøntvedt-brødrene sin gründer-virksomhet, og deling av sin kunnskap med resten av havbruksnæringen, så ligger det godt til rette for å etablere et nasjonalt museum her midt i havbruksland, fortalte museumsdirektøren til lokalavisa før jul.

På godt og vondt

I dag har Kystmuseet en havbruksutstilling kalt Ægir, i terminalbygget til Kystekspressen på Sandstad. Denne utstillingen finansieres av en visningskonsesjon som Lerøy Midt eier og driver.

- Museet skal formidle kunnskapen om næringen på godt og vondt. Hvis vi kommer i gang så betyr det at vi vil øke staben betraktelig. Da vil vi sette sammen en stab som har blikk både på minussiden og plussiden av næringen. Museets integritet og troverdighet står helt sentralt, sier Sæther.

Arbeidet med et nasjonalt havbruksmuseum har pågått helt siden 1996, da oppdrettspioneren Sivert Grøntvedt tok kontakt med Kystmuseet.

950 50 030 Bjorn.Ronningen@hitra-froya.no