DAB-radio

Onsdag 11.januar gikk Nordland over til kun digital radio og FM-sendingene ble slukket. Snart er det klart for andre slukkeregion, som det kalles. Her står Trøndelag og Møre og Romsdal for tur. Etter 8. februar sendes ikke riksdekkende radio over FM her heller, og man mister NRK P1 Trøndelag og P3 og flere av de velkjente kanalene - om man ikke har anskaffet seg en DAB+ radio hjemme og/eller i bilen.

Mange bruker radio i bilen, og det meste av DAB-nettet er nå bygget ut langs hovedveiene våre. En del av tunnelen gjenstår, men ifølge Statens vegvesen skal dette være på plass innen 8. februar.

- Det virker som om det skal gå etter planen med DAB til februar, hvis det ikke skulle dukke opp noe helt spesielt, opplyser Statens vegvesen til lokalavisa. Senest denne uka ble det jobbet i Hitratunnelen for å få på plass de digitale radiosignalene, som skal sikre støy- og sus-fri mottaking i bil samt at vi lytterne får flere radioprogrammer å velge mellom.

Både NRK, P4 og Radio Norge-gruppen gir nå lyttere i hele Norge ett sett av nye kanaler.

– DAB-utbudet blir likt over hele landet. Alle kan nå velge mellom 40 riksdekkende kanaler i god kvalitet, framholdt radiosjefene for de riksdekkende kanalene da FM-slokkingen ble markert i Bodø forrige uke.

Lasse Kokvik er administrerende direktør for Bauer Media som blant annet eier Radio Norge-gruppen. Han ser nye muligheter med omleggingen.

– Nå får kommersielle kanaler en helt annen mulighet til å tilby norske lyttere helt nye produkter. Vi får en unik mulighet til å presentere nytt innhold på et godt dekket nett med krystallklar lyd, sier Kokvik.

8. februar: Følgende radiokanaler slukker sine FM-sendinger 08.02.2017:

NRK P2, NRK P3, NRK P1 Møre og Romsdal, NRK P1 Trøndelag, NRK Alltid Nyheter og NRK mP3

21. april: Følgende radiokanaler slukker sine FM-sendinger 21.04.2017: Radio Norge og P5 Trondheim

Lokalstasjonene: Mens en del lokalradiostasjoner får fortsette på FM-båndet i minst fem år ti. Blant disse er Nea Radio, P5 Fosen og Radio Trøndelag.

I forbindelse med slukkingen er det lansert fem nye riksdekkende kanaler. Alle er satt på lufta 11.januar; NRK Trafikk, P9 Retro, P10 Country, Vinyl og Topp 40

Norge er første land i verden som avvikler riksdekkende FM-sendinger, og mange land gjør tilsvarende omlegginger.

950 50 030 Bjorn.Ronningen@hitra-froya.no