Tidemann Fillingsnes drev tidligere med melkeproduksjon på Småg. Da drev han på dispensasjon, fordi vannet ikke var godkjent for den type drift. Nå har han kun kjøttfe, men vannsituasjonen gjør det også tungvint å drive denne typen gårdsdrift. Han må transportere vann i tanker fra brønn. Vannet inneholder så mye humus at han må rense drikke-niplene ofte for at dyra skal få i seg vann.

Kjøper vannfilter for tusenvis av kroner

Som alle andre som bor i dette området på Hitra, må han ta sine forhåndsregler i huset, på grunn av vannkvaliteten.

- Vi må ha det i bakhodet hele tida, at det kan skje noe med vannet. Til jul måtte vi dra til familie på Melandsjøen for å få tatt juledusjen. Da var vannet her så brunt at det ikke gikk an å dusje seg i det, forteller Tidemann.

Alt utstyr i heimen som det går vann gjennom, må følges med på et vis folk med kommunalt vann ikke trenger å tenke på. Siler må renses og filter skiftes jevnlig.

- Jeg handler filter for tusenvis av kroner i året. Selv har jeg borret etter vann, men en god hustander har såkalt konjakk-kummer. De heter det fordi vannet er brunt som konjakk. Du har kanskje lagt merke til at ingen fra dette området går i hvite klær, sier Einar Brendboe.

- Unødvendig dyrt

Tidemann Fillingsnes og Einar Brendboe er i vannkomiteen for Smågasjø-området.

Etter at det er utredet ulike alternativer for vanntilførsel for strekningen mellom Melandsjøen og Hestnes, anbefaler teknisk komite i Hitra at man velger de traseene som samlet betyr en vannverksutbygging til 66,9 millioner kroner. Dette er en trase som betyr at hele det aktuelle området knyttes sammen med utgangspunkt Melandsjøen, og at dette gjøres med en ledning over land. Den skal i tillegg knyttes opp til eksisterende høydebasseng ved Asmundvåg.

- Dette er fryktelig mye penger. Vi har ikke bedt om å få noen månelanding, vi vil bare ha framført vann, sier Tidemann Fillingsnes.

- Ledning i sjø er mye billigere

De mener at det må finnes billigere måte å få framlagt vann på, og har selv skissert hvordan dette kan gjøres. De foreslår at det legges sjøledning mellom Melandsjøen og Smågasjøbukta, med flere tilknytningspunkter på land underveis.

-Det virker som de som har utreda, er fryktelig redde for å legge ledning i sjøen. Men vi kan jo bare se til nabokommunen Frøya. Der har man jo lagt ledning i havet helt ut til Sauøya. Her er det snakk om å legge den i et sund, sier Tidemann Fillingsnes.

Befolkningen på strekningen Melandsjøen til Småg har planer om å etablere et eget vannverk som kan bygge ledningene på land og stå for drifta, hvis kommunen sørger for hovedledningen.

De foreslår at det som er lagt fram som en helhetlig utbygging, deles opp i to, der deres område knyttes til Melandsjøen, mens Hestnes knyttes opp til Liavannet, hvor Asmundvåg vannverk i dag tar vannet fra.

- Vi foreslår dette for å komme kommunen i møte. Vi vet at en sjøledning vil bli mye billigere enn det som er planlagt over land, sier Tidemann Fillingsnes.

Har bestilt ny utredning

Det samme mener ordfører Ole Haugen, som allerede har gitt en bestilling om at dette skal utredes.

- Jeg er meget bestemt på at det må være mulig å gjøre det billigere enn det som er lagt fram i utredningen. Jeg har gitt en bestilling på at man skal undersøke rimeligere løsninger, sier Ole Haugen.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no