Frøya kommune har begynt arbeidet med å legge ny hovedvannledning mellom Sistranda og Nordskaget. Denne ledningen fullfører da et konsept som gjør at hovedvannledningen i fremtiden vil gå som en ringledning rundt hele fast-Frøya. Dette for å øke vannforsyningssikkerheten til hele kommunen. I dag er det ingen forbindelse mellom Skarpneset og Sistranda.

- Med en ringledning kan vi reversere vannforsyningen, og sjonglere bedre med tilførselen fra de ulike høydebassengene, ved et brudd på hovedvannledningen. Da vil alle være sikret vannforsyning, uansett hvor bruddet er, forteller Bjørnar Grytvik, vann- og avløpsingeniør i Frøya kommune.

I følge Grytvik skal ledningen være ferdig i 2019, og ringledningen vil da gå fra vannbehandlingsanlegget på Kjerkdalsvatnet via Bremnestuva og til Nordskaget, så over til Storhallaren på andre siden av Frøya, før den går videre til Skarpneset, der det blir gjort klart en stikkledning til fremtidig industriområde, så til Flatval og Hammarvika og videre til Sistranda.

- Og vannforsyningssikkerheten blir ikke minst bedre for Salmar, som er vår største abonnent, som også vil kunne få en viss vannmengde via den nye ledningen i en krisesituasjon.

Legger strøm og fiber

Det gjøres samtidig klart for annen viktig infrastruktur.

- Vi samkjører gravingen med Trønderenergi, som legger en ganske stor strømkabel frem til Salmar i samme trase´. Og så legger vi samtidig trekkrør for eventuell fremtidig fiberkabel. Det blir billigere enn å grave på nytt, sier Grytvik.

Frøya kommune vil også bygge et nytt høydebasseng på Bergheia ved Hammarvatnet, der det private Hamarvik vannverk AL i dag forsyner Hamarvika og Flatval fra.

- Det er tanker om å ta over Hamarvik vannverk, fordi vanndirektivet sier at alle vannverk skal ha en alternativ vannkilde for beredskap i en krisesituasjon. Hamarvik vannverk vil også bli berørt av den regelen. Slik sett er det en grei løsning for dem hvis kommunen ønsker å ta over. Da vil alle vann-abonnementer på Frøya få samme leverandør og likebehandling, forteller Grytvik.

Han er saksbehandler for en eventuell overtakelsesprosess, og skal senere legge frem saken for politisk behandling.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no