Kommentar:

Det er interessant i seg sjøl. Og oppsiktsvekkende er det når ordføreren gjør samme øvelse, og samtidig beklager at ting gikk litt fort i svingene. Fort? Bygginga av ny hovedbrannstasjon er blant de sakene som har vært mest diskutert og vært flest ganger innom det øverste politiske organet de siste årene. Problemet er bare at alle har diskutert lokalisering; nesten ingen har tenkt på de arkitektoniske uttrykket dette bygget nå skaper i havneområdet.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, det stormer protester både i de sosiale og de tradisjonelle mediene. Thomas Nygård, for eksempel, etablerte facebooksida "Stopp vandalismen av Siholmen", ei side som kjapt har fått stor oppslutning blant mange hundre frøyværinger. Ingen tvil om at byggesak engasjerer når det blir så visuelt feil som i dette tilfellet.

- Frøya kommune har igangsatt en estetisk voldtekt uten sidestykke, sier Nygård i et intervju med lokalavisa. Det er sterke ord, men er slik det føles. Men når det er sagt, så tror vel ingen at dette er gjort med vilje for å ødelegge Siholmen. Her vil vi heller si at det er mangel på en nødvendig ryggmargsrefleks hos dem som har vært med på å godkjenne at brannstasjonen skal få se sånn ut akkurat her.

Lokalavisa har hatt mange henvendelser rundt brannstasjonsaken både rett før helga og i løpet av helga. Det går på spørsmål om "ulovlighet", hvem som har skylda, hvorfor ikke bare flytte til Melkstaden (på andre sida av Sistranda), med mye mer. Saken er jo ganske enkel: plasseringen ble bestemt i januar i fjor (14 mnd siden), etter flere års prosess, der det stod mellom Melkstaden og Siholmen. Detaljtegningene av den nye brannstasjonen ble publisert i over nesten to sider i lokalavisa sist sommer, og i oktober behandlet forvaltningsutvalget dispensasjonsak på bygget, og gjorde et enstemmig vedtak. Selv de sterkeste røstene i denne debatten har altså hatt mulighet til å gripe inn tidligere.

Likevel er det voksent av politikerne nå å erkjenne at dette ikke ser ut til å bli særlig bra, og at man angrer på at man ikke har fulgt bedre med. Da er det kanskje håp om at det finnes en utvei som gjør at kommunen sammen med utbygger og arkitekten kan finne løsinger som glir bedre inn i lokalmiljøet. Og en viktig effekt blir det forhåpentlig at bevisstheten rundt byggeskikk blir hevet flere hakk. Bryggemiljøet rundt Siholmen er et slikt miljø som må behandles litt annereledes enn et hvilket som helst industriområde.

Rådmann Mosebakken sa da hun nylig orienterte kommunestyret om Ålesunds-firmaet Ask Safety, som vil etablere seg på Sistranda, at Siholmen er aktuell lokalitet for å sette opp et kontainerbygg (!). Ordet kontainerbygg ble sagt i nesten samme åndedrag som "gladsak", uten at noen fra kommunestyret (eller vi i pressen) reagerte på det, noen dager før saken om brannstasjonen braket løs.

Det kommer altså nye muligheter til å diskutere om Siholmen virkelig regnes som tomt til enda et "konteinerbygg".

Bjørn L. Rønningen, redaktør i lokalavisa