I 2013 gjorde Frøya vgs innkjøp av utstyr for montering av snurrevad på det splitter nye skoleskipet Fru Inger.

En snurrevad ligner på en trål som slepes etter en båt, men er forskjellig på den måten at båten ligger stille, mens den trekker notposen mot seg med to såkalte kombinasjonsvinsjer, eller kombivinsjer som de populært kalles.

Kombivinsjene ble kjøpt fra et verft i Lofoten i 2013, og Fru Inger ble modifisert i 2014 for å kunne montere vinsjene og bruke båten til snurrevadfiske. Dette arbeidet ble gjort ved det samme verftet, uten at det ble konkurranseutsatt. Med monteringskostnader i 2014 kom regningen på nærmere 2,2 millioner kroner. Etter flere varsler fra flere ansatte ved skolen, ble Revisjon Midt-Norge koblet inn. Det ble konkludert med at daværende rektor hadde brutt lov om offentlig anskaffelse, og at manglende konkurranseutsetting og høyt tidspress gjorde arbeidet svært dyrt, slik lokalavisa tidligere har skrevet om.

Skoleskipet MS Fru Inger

Mangler utstyr for én million

Men tre år senere står kombivinsjene lagret på land på Frøya. Og ennå mangler selve notposen, og mye annet tilbehør som må til for å kunne bruke snurrevaden som fiskeredskap i undervisningen.

Det viser seg å kunne utgjøre en tredel av totalkostnaden, når vi spør Espen Arntsberg, nåværende rektor ved Guri Kunna videregående(tidligere Frøya vgs.).

- Ut i fra kunnskapen skolen har om kostnadsomfanget for å ferdigstille snurrevaden, med gjenstående arbeid pluss utstyr, planlegger vi med at det vil beløpe seg til i overkant av én million kroner, opplyser Arntsberg.

Har foreløpig ikke råd

Det har skolen ikke råd til å kjøpe inn, etter at skolen hadde et totalt underskudd på 15,6 millioner kroner i 2015.

- Vi har redusert på pengebruken, og prioriterer litt annerledes nå. Per nå velger vi å ikke bruke penger på ferdigstilling av snurrevaden. Men vi ønsker jo å ferdigstille den, så det vil bli aktuelt igjen etterhvert, forteller rektoren.

Han sier at oppdraget med ferdigstilling av snurrevaden vil bli konkurranseutsatt i henhold til Lov om offentlige anskaffelser.

Nå i februar er Fru Inger på lofotfiske, uten at elevene kan bruke snurrevaden til å fange torsk.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no