Frøyakvinnen i 40-årene forklarer at hun i fjor høst  dro på besøk til venner.  Hun opplyser at hun drakk ca. halv flaske vodka mens hun var der. Tidlig på natten skulle siktede hjem, men på grunn av dårlig vær valgte hun ifølge retten å kjøre bil hjem.

Hun ble stoppet av politiet kort tid etter. Siktede var klar over at hun var påvirket av alkohol og at hun egentlig ikke skulle ha kjørt.

Tilsto

Det fremgår av Folkehelseinstituttets analyseresultat av blodprøve at siktede hadde en alkoholkonsentrasjon i blodet på 2,16 promille.

I Fosen tingrett avga kvinnen en uforbeholden tilståelse.

Tingretten påpeker at en promille i denne størrelsesorden utgjør et særlig faremoment i seg selv.

- En kjøring med så høy promille i tettbygd strøk utgjør et særlig stort skadepotensiale. Dette tillegges vekt i skjerpende retning, uttaler tingretten.

Samfunnsstraff

I henhold til vegtrafikkloven skal føring av motorvogn med en alkoholpåvirkning i blodet på mer enn 1,2 promille som hovedregel føre til ubetinget fengsel og bot.

Det fremgår imidlertid av rettspraksis at dersom det foreligger helt spesielle sosiale forhold, kan i stedet en betinget fengselsstraff eller samfunnsstraff for ubetinget fengsel idømmes ved en så høy promille som i dette tilfellet.

Retten fant på denne bakgrunn at det her foreligger slike særegne forhold at det er grunnlag for å fravike hovedregelen om ubetinget fengsel, og at det kan idømmes samfunnsstraff.

Dommen

Fosen tingrett fastsatte derfor dommen til samfunnsstraff på 30 timer subsidiært fengsel i 26 dager.

Hun dømmes videre til en bot på 25.000 kroner

Kvinnen fradømmes videre retten til å føre motorvogn for en periode på to år. Etter dette må hun avlegge ny full  førerprøve for å kunne kjøre bil igjen.

Domfelte erklærte at hun vedtok dommen.

Siktede er tidligere verken domfelt eller botlagt.