Det ble i fjor totalt slaktet 45.000 tonn laks i Nord-Norge. I fjerde kvartal opplevde man imidlertid en nedgang på 2.500 tonn, fra tilsvarende periode i fjor.

Men lite tilsier at man henger med hodet av den grunn. I Nord-Norge hadde man i fjor driftsinntekter på rekordhøye 2.8 milliarder kroner.

- Hele laksenæringa er inne i en periode med god lønnsomhet. Begrenset vekst i produksjonen, og god vekst i markedet, sørger for høye priser, forklarer Williksen videre.

Målet i 2017 er å slakte 46.000 tonn.

- Vi skal utvikle oss

Tallene som ble presentert torsdag er i så måte preget av den usedvanlig gode situasjonen.

- De gjør det veldig godt i Nord-Norge og er en flott del av SalMars samlede virksomhet, med svært dyktige folk som presterer bra, sier han.

I løpet av 2016 klarte man i nord å kombinere sterke resultater med en god underliggende drift.

- Det er uhorvelig mye penger. Etablerer dere slakteri i Senja-regionen nå?

- Vi skal utvikle oss i årene som kommer, og vi vil investere i mange ting framover. Vi har gjort store tiltak i Nord-Norge, blant annet settefiskanlegget på Senja, som åpnes i sommer, svarer Williksen uten ønske om å kommentere eventuelle planer for slakteri.

Mer havbasert

- Hvilke tiltak gjør dere nå for å tilfredsstille markedet?

- Det er flere år siden man har hatt muligheten til å øke produksjonen gjennom økte lisenser. Nå har vi fått åtte utviklingskonsesjoner og vi satser på å utvikle mer havbasert oppdrett, svarer han.

I motsetning til Nord-Norge har man i sør slitt med biologiske utfordringer. Tallene viser at man sørpå oppnådde en resultatgrad på 41 prosent, mens man i nord landet på 53 prosent.

- Lusesituasjonen er fremdeles utfordrende, men bedre enn på samme tid i fjor. SalMar bygger kontinuerlig kompetanse og kapasitet til å håndtere den biologiske situasjonen, og det gjøres løpende operasjonelle vurderinger for å ivareta fiskevelferden, heter det i årsrapporten.

Analytiker spår nedgang

Kolbjørn Giskeødegård er sjømatanalytiker ved Nordea Markets. Han spår nedgang i 2018.

- For øyeblikket er det SalMar Nord som er størst i hele konsernet. Hoveddriveren for det, er høy salgsøkning og rekordhøye laksepriser, sier han.

Men det vil ikke vare evig, ifølge Giskeødegård.

- Vi tenker at spotprisene i 2017 blir noe lavere enn i fjor, men fortsatt høye - og at det blir nedgang i 2018, sier han.

Mer laks

For det er som sagt begrenset produksjon og god vekst i markedet som sørger for høyere priser. Sjømatanalytikeren påpeker at det kommer mer laks i år - og at det vil dra ned prisene.

- Hva skal man gjøre for å sikre seg ytterligere vekst?

- Holde kostnadene lave, sørge for god fiskehelse og god kostkontroll, svarer han avslutningsvis,