I formannskapet sist uke var politikerne enige om å bruke 23 millioner kroner på nye og forbedrede lokaler for barn og elever ved Barman oppvekstsenter. Også oppvekstkomiteen sa denne uka ja til de samme planene, som ble godt mottatt av personalet ved oppvekstsenteret da lokalavisa møtte dem i forrige uke. Endelig kan elevene komme ut av de midlertidige brakkeriggene.

Men fortsatt var det noe som "gnaget"; personalfløya.

- I oppvekstkomiteen i går diskuterte vi saken grundig og vi fulgte formannskapets innstilling. Men lederen av komiteen ikke sovet helt godt i natt, sa Sigbjørn Glørstad (Ap) fra kommunestyrets talerstol i dag - og siktet til seg selv. Glørstad, som tidligere har mange år bak seg som rektor ved oppvekstsenteret, kjenner godt til arbeidsforholdene ved Barman. På vegne av posisjonspartiene Ap, KrF, V og MDG leverte han i kommunestyret et forslag om å be rådmannen prosjektere ferdig også personalavdelinga ved skolen.

Hele kommunestyret enig

Og da det like etterpå viste seg at opposisjonen ved SP, Frp, H og PP hadde nøyaktig de samme tankene og et omtrent likelydende forslag til vedtak - presentert av Lars Peder Hammerstad (Sp) - brukte Glørstad og Hammerstad den påfølgende pausen til å finpusse på et felles endringsforslag. Da dette kom tilbake til kommunestyret, ble det enstemmig vedtatt.

Det ekstra punktet i vedtaket lyder slik:

Hitra kommunestyre gir rådmannen i mandat til å prosjektere ferdig personalavdelingen ved Barman oppvekstsenter. Prosessen må kjøres parallelt med utbyggingen / renoveringen av skoledelen. Dette for å sikre utbedring av fasiliteter for ansatte på oppvekstsentret slik at vi får et komplett oppvekstsenter for alle. Forslag til finansiering og igangsetting av utbyggingsprosess forelegges kommunestyret etter sommerferien 2017. De økonomiske og driftsmessige konsekvenser belyses i henhold til retningslinjene for kommunale utbyggingsprosjekter.

Bedre garderobeforhold og kontorer

- Dette betyr at hele utbygginga blir fullendt i forhold til de behovene vi vet eksisterer idag, sier Glørstad til lokalavisa.

- Hva konkret betyr det?

- I utgangspunktet er skolen og barnehagen i liten grad tilpasset alle de ansatte som er på Barman. Da det ble oppretta barnehage på Barman i 2009, så var det de gamle lokalene til personalavdelinga som ble tatt i bruk. Nå får vi en oppgradering tilpasset skolens ansatte og barnehagens ansatte. Det inkluderer garderobeforhold likens som kontorer, møterom og arbeidsrom, forteller Glørstad.

Det er omlag 35 ansatte ved Barman oppvekstsenter.

Fra talerstolen ga oppvekstkomiteleder Glørstad ros til elever, foreldre og ansatte ved Barman for å ha vært tålmodig og løsningsorientert i den toårige perioden man har drevet i midlertidige lokaler.

- En tålmodighetsprøve

- Det har de vært i påvente av at Barman kan bli en fullverdig 1-7 skole igjen. Det har vært en tålmodighetsprøve. Ros også til administrasjonen i kommunen for god framdrift nå i innspurten. Behovene er udiskutable , planskissener er arealeffektiv samtidig som den ivaretar alles behov, orienterte Glørstad i møtet.

Han forteller at det legges opp til samdrift mellom skole og SFO, og med egne innganger og garderober for 1-4- og 5-7 trinnet.

- Alle får dekket sine behov, også logistikkmessig, og det er viktig, for eksempel med tilsyn i friminuttene. Oppvekstkomiteen har vært på befaring og sett at dagens både er nedslitt og upratkisk. Dagens tilførstelsvei gjennom uteområdet er sikkerhetsmessig uheldig og kommunen kjøper tomt for omlegging av veien. Det er viktig at dette skjer parallelt med ombygging av skolen

Oppvekstkomiteen så også at uteområdet trenger en oppgradering. Derfor er det artig å se at elevrådet har engasjerte seg. Vi vedtok i oppvekstkomiteen å omprioritere bruken av 100.000 kroner, penger som var avsatt til byggeledelse. Dette er det ikke behov for. Derfor har heller elevrådet og rektor fått i oppdrag å finne bruk av pengene, sa Glørstad.

Senterpartiets Lars P. Hammerstad gikk deretter på talerstolen.

- Dette er en fryd å høre, at det ser så bra ut og at alt kommer på plass så godt som alle ønsker. Også signalet om at vi får på plass oppgraderte lokaler for ansatte, slik at får fullført et helhetlig oppvekstsenter, sa Hammerstad.

Fremdeles dyrt

Barman skole skulle egentlig oppgraderes i 2015, for å ta tilbake mellomtrinnet, som fra 2008 ble flyttet til Fillan skole. Utbyggingen fikk en anslått prosjektkostnad på drøyt 27 millioner kroner. Men samtidig oppdaget rådmannen at kommunen hadde flere millioner kroner mindre å rutte med enn forventet. Politikerne vedtok da å sette en ramme på 15 millioner kroner, over investeringsbudsjettet. Etter det har prosjektet stått i stampe på grunn av økonomien. Men økonomien har bedret seg, og forrige uke behandlet formannskapet rådmannens forslag til finansiering, etter at prosjektet har vært ute på anbud. Kun én entreprenør kom med tilbud, som medfører et finansieringsbehov på 21,8 millioner kroner.

Etter forhandlinger har kommunen klart å redusere prisen til 20,6 millioner kroner. Pluss 2,5 millioner som allerede er brukt, blir totalrammen på drøyt 23 millioner kroner. I tillegg kommer nå kostnader til oppgradering av personalfløya.

- De ansatte er blant annet fornøyd med at garderobeforholdene blir bedre for de minste elevene. Og elevene er spent på når det starter opp og hvordan det vil påvirke driften av skolen fremover. Men vi er enige om å tenke veldig positivt, og er glade for at vi skal få en utbygging og oppgradering, sa dagens rektor Elin Myklebust Sivertsen til lokalavisa sist uke.