Serie: Internasjonalt lokalsamfunn

I løpet av de ti siste årene har øyregionen blitt internasjonal. Mer enn hver femte øyværing har nå utenlandsk bakgrunn. Hvordan påvirker dette dagliglivet på Hitra og Frøya? I denne serien har lokalavisa så langt møtt handelsstanden, barnehagene, nødetatene og denne gang idrettslivet.

Det hadde ikke blitt etablert en ny judoklubb i Trøndelag siden 1985, inntil det for to år siden ble stiftet en på Hitra.

Første judostevne

I gymsalen på Sandstad oppvekstsenter er det full aktivitet kun dager før Sandstad IL judo skal arrangere det aller første judostevne n her noensinne.

Stolte forteller gruppens initiativtakerne polske Przemyslaw Czapinski og Rafal Sobiecki at hele 83 utøvere har meldt seg på arrangementet i Hitrahallen.

Przemyslaw er assistenttrener og lagleder, mens Rafal er hovedtreneren og en svært dreven judoutøver med høyste gradering "svart belte" og 1.dan å vise til.

- Vår lidenskap

- Vi har startet opp judo på Hitra fordi dette er vår "passion", stråler Przemyslaw. - Vi elsker det!

Judo er en svært populært sport i Polen og regnes som en av nasjonalsportene. På verdensbasis er judo den syvende største olympiske idretten med 20 millioner utøvere, mens her i øyregionen er kampsporten foreløpig ganske så ukjent. Sporten har sitt utspring fra Japan og judo utvikler både koordinasjon, balanse og smidighet og er bygget rundt høflighet og respekt.

Rafal forteller at han har trent judo siden han var 15 år. - Det er tretti år siden og jeg kan ikke leve uten sporten min.

Lidenskapen sitter også sterkt i Przemyslaw selv om han først startet å utøve judo i 2015 da Rafal kom flyttende til øya og startet judotreninger for barn og voksne.

Står på i timesvis

Rett etter jobb er det henting av barn fra barnehagen og deretter rett i gymsalen på Sandstad for judotreninger, forteller Przemyslaw. En av hans sønner er også aktivt med i klubben.

Rafal bor på Ulvøya og kjører tur-retur de 70 kilometerne flere ganger i uka for å trene opp nye judoutøvere. Det går med noen timer hver uke for å si det sånn, slår trenerne fast.

- Men det gjør ingenting. Å trene nye judoutøvere er en stor glede.

Hovedtrener Rafal Sobiecki har sort belte i judo og bruker flere timer i uka på å lære bort judo til store og små øyværinger. Gratis - til forskjell fra da han var trener i Polen.

Samme positive energi

Rafal har lært bort judo tidligere, hjemme i Polen.

- Det er ikke den store forskjellen. Barn er likedan uansett land, smiler Rafal.

I Norge er det vanlig at foreldrene stiller opp på dugnader rundt aktivitene til barna.

- Når det kom til judo var ikke dette annerledes i Polen. Foreldrene hadde en positiv energi rundt sporten og flere hadde selv trent judo da de var mindre. De støttet opp og hjalp til slik alle foreldrene på Hitra nå gjør under helgas store judostevne.

Trener-verv uten lønn

Men én større forskjell er det.

Som profesjonell trener i Polen ble Rafal betalt for å gjøre den samme jobben han nå gjør gratis på Hitra.

- Hadde vi startet en egen judoklubb så kunne vi tatt betalt for timene fra elevene våre. Men vi måtte da ha en stor andel elever, helst noen hundre, for å tjene penger på det. Siden vi bor på en såpass liten plass som Hitra er det ikke mulig. Her er vi under et idrettslag istedenfor og derfor blir det frivillig arbeid ut av det, sier Przemyslaw.

Trenerne tilføyer at de er veldig glade for at de har lokale sponsorer som Lerøy, Hitramat og Hemne Sparebank som finansiere utstyr.

- I tillegg har vi et aktivt styre bestående av Nina Nesset, Aleksandra Konarska og Einar Brendboe. Vi samarbeider også med turngruppa til Aleksandra.

Guttene Brage og Erik følger interesserte med når treneren lærer bort ulike kast- og kontrollteknikker.

«Litauiske ørner»

Rafal og Przemyslaw er ikke de eneste som har bragt nasjonalsporten sin til øyriket. En annen stor innvandrergruppe har startet opp eget basketballag under Frøya IL.

Det begynte som en hobby for flere år siden, fortalte baskettrener Justinas Burba til avisa i fjor. Flere litauere møttes jevnlig for å utøve sporten sin sammen og i år har laget «Frøya Eagles» som kun består av litauere, valgt å stille lag i både cup- og seriespill.

Tar opp konkurransen

Przemyslaw forteller det er veldig vanskelig å konkurrere mot de tradisjonelle idrettene fotball og håndball i Norge.

- Men vi forsøker. I dag har Sandstad IL judo 24 aktive utøvere.Vi hadde flere før, men nå er kun de mest motiverte judoutøverne igjen. Vi håper sporten skal bli ennå mer populær i tiden som kommer.

De tror ikke det hadde vært judo på Hitra uten eget intiativ.

- Det er Rafal sin fortjeneste at det finnes et slik tilbud på Hitra. Hvem skulle ellers startet judo lokalt?, smiler Przemyslaw.

Kulturforskjeller

Leder i Hitra IL, Steinar Johnsen, forteller at idrettene absolutt merker en økt grad av innvandring lokalt, og især er det tydelig når ulike kulturforskjeller oppstår.

- I andre land er de vant til å betale mer for at ungene kan delta på ulike idrettsaktiviteter, mens her i Norge baserer vi oss i større grad på dugnad. Det er rimeligere for barna å delta på idrett i Norge, men da må foreldre stille opp som trenere, i kiosken eller lignende.

Samtidig ser man på mange måter at idretten er veldig viktig i forhold til integreringen, og særlig med tanke på barna, legger Johnsen til.

- Da vi hadde asylmottakpå Fillan, fikk vi med en del av barna fra mottaket på fotball. Vi fikk blant annet tildelt midler til dette formålet og brukte en del tid på det. Men også voksne drar nytte av inkluderingen gjennom idrett, blant annet i løperne i Hitra friidrettsklubb.

Johnsen sier han føler at innvandrerne velvillig stiller opp på dugnad og frivillig arbeid innen idretten.

- Det er i starten veldig uvant for dem, men når man får forklart på en god måte hvordan vi gjør det her i Norge, er de positive og stiller opp. I minst like stor grad som norske foreldre følger opp sine barn.

Leder i Hitra idrettsråd og Hitra IL, Steinar Johnsen. (Arkivfoto).