Lokalavisa tok en prat med Egil Solem i Malerfirmaet Hoøy &Solem om tips til hvordan hytter og hus bør vedlikeholdes.

- Er det noe spesielt folk på Frøya og Hitra bør tenke på når de skal vedlikeholde fasaden på hyttene sine?

- Ja, vi har hus her ute som til tider har et salt-lag på seg, som må bort før det males. Det er for å få malingen til å sitte ordentlig, og hindre misfarging. Det holder med å spyle huset godt. Vi anbefaler uansett alltid at hus som har stått lenge bør ha en ordentlig vask før det males. Er det synlig skittent, så må du på med et vaskemiddel og kanskje litt stiv børste. Men det er vi ikke så ille plaget av her. Det er mer i bynære miljø med trafikkstøv. Men om det skulle være nødvendig å bruke vaskemiddel, så er det veldig viktig å skylle veggene godt før du maler, forteller Solem.

- Det høres litt tungvint ut. Hva om du tar den lettvinte måten, og høytrykkspyler veggene?

- Det går veldig ofte bra. Men da må du passe på at du ikke er for nære innpå. Da kan du blåse vann inn i treverket, hvis det er brudd i den gamle malingsfilmen. Og du kan blåse vann innimellom fjølene.

Et annet problem kan være svartsopp, som følge av det fuktige klimaet her ute. I følge Solem. er de fleste moderne malinger tilsatt soppmiddel. Men skulle soppen få feste, er det råd å få.

- Er det mye sopp så anbefaler vi å vaske huset. Så kan du bruke en hagesprøyte til å sprøyte veggene med soppmiddel, for å drepe soppen. Det skal ikke vaskes av før du maler.

Sverger til vannbasert maling

Rutinene for vedlikehold har endret seg med årene, mener Solem.

- Før i tiden gikk gubben ut og malte litt hver sommer. Men nå venter folk til huset er nedslitt og hele huset må males. Da blir det en mye større operasjon, med skraping og flekking og grunning. Det blir en kjempejobb, enn hvis du bare tar en vegg hver sommer.

- De reklamerer for at malingen holder mye lenger nå enn tidligere. Er det derfor folk venter så lenge?

- Ja kanskje. Men husk på at værveggene her ute varer ikke i opp til femten år som de reklamerer med. Her står regnet rett på veggen når sørvesten kommer. Det er en hard påkjenning for malingen, så den slites rett og slett bort.

Han sverger dessuten til vannfortynnet akrylmaling, fremfor den gode gamle oljemalingen.

- Vi bruker bare denne malingen. Den holder like lenge, og beholder fargen bedre enn oljemalingen. Dessuten er det mer miljøvennlig enn maling tynnet med white-sprit.  Men det er fremdeles noen som insisterer på at vi skal bruke oljemaling, fordi de ikke helt stoler på at malingen tåler vann, sier Solem.

Vannbasert akrylmaling er like god som oljemaling mener Solem

Regnet sliter på malingen

- Hva bør du sjekke, med tanke på når det er på tide å male?

- Du ser det veldig ofte på enden på fjølene, der slites malingen fortest bort. Ellers ser du at malingen mister farge og glans etterhvert. Da begynner malingen å få det kan du si. Ennå kan den stå noen år.

Det er flere viktige ting å tenke på før det skal males.

- Det er viktig å skrape av løs maling, slik at treverket kommer frem. Der må det males på grunning, før malingen påføres. Og nederst på bordendene er det veldig viktig å male godt. Der vil det henge vanndråper, som trekker inn i veden dersom malingen er slitt. Da råtner det etterhvert.

- Hvilke konsekvenser kan klimaendringene, med mer regn og vind, få for malingen?

- Regnet sliter ned malingen. Det kan føre til at spesielt værveggene på males oftere. Det er ikke en sjanse for at de vil vare i ti år. Men vegger med liten værbelastning kan fort stå i ti år uten at du trenger å male.

Og er det ikke regn, så kan sola også skape problemer.

- En ting man må passe på hvis man bruker en mørk farge, er å ikke male i solsteiken. Den tar til seg mye varme og skinntørker som vi sier. Da danner det seg en tett hinne som ikke slipper ut gassene som skal ut av malingen, og det danner seg blærer. Det heter seg at når du maler hus, så skal du male etter sola. Det vil si at du maler de veggene som sola allerede har vært på.

- Hvor mange strøk bør man male?

- Hvis veggen først har blitt dårlig, så bør du ha på to strøk. Men maler du litt med jevne mellomrom, så holder det at du har på ett strøk.

- Holder det om du maler det andre strøket året etter?

- Det kan du gjøre. Men om du har bart treverk, så bør du få på to strøk, for å oppnå den tykkelsen av malingsfilmen som gir maksimal beskyttelse.

Lønner seg ikke å spare

- Og så er det viktig å ikke kjøpe den billigste malingen du finner. Alle malingsprodusenter i dag har bra malinger. Og alle har billigmalinger, som ikke er så bra. Det er en stor kvalitetsforskjell på disse malingene. Pris og kvalitet henger sammen når det gjelder maling.

- Kan du spare inn pengene i lengden, hvis du kjøper dyrere maling?

- Ja. Det tror jeg. En kvalitetsmaling er også bedre og lettere å jobbe med. Da bruker du mindre tid på å male. Likedan er det med pensler. Kjøp ordentlige pensler. De legger igjen mer maling per strøk. Og billige pensler slipper ofte hår. Jeg som jobber med det synes et er forferdelig om jeg må bruke dårlige pensler.

- Har du noen tips til hvordan malejobben kan gjøres fort og enkelt?

- Du sparer og mye tid ved å bruke en rull sammen med penselen. Bruk rullen på de hele flatene, og bruk penselen innimellom fjølene. På en stor hytte eller hus der du må opp i høyden, så vil du spare tid og arbeid ved å sette opp et ordentlig stillas, som du enten leier eller låner. Det er veldig tidsbesparende i forhold til å stå i stigen. Du bruker veldig mye tid på å male en flekk, før du må ned og flytte stigen, for å klatre opp igjen. Det er også mye tryggere. Det er utrolig mange som har ramlet ned fra stigen og slått seg fordervet, forteller Solem.

Han har selv erfaring med fall fra stige, da han malte et feriehus på Kvisten på Frøya.

- Det var trasig terreng under en høy mønevegg, så jeg fikk ikke satt opp stillas. Jeg sto i toppen av stigen og malte, da foten på stigen sank ned i bakken. Men det gikk bra, for stigen gled rolig ned langs veggen, og like før den traff bakken så hoppet jeg av ned på plena. Men det var maling over hele plena da. Da jeg traff gubben som eide hytta neste gang så spurte han meg om jeg hadde ramlet ned fra stigen. Det gikk ikke an å komme unna det, ler Solem.

Alle bordender er viktig å tette med maling.