Da NAV Sør-Trøndelag fredag la fram sine ferske arbeidsledighetstall for mai måned, var Hitra den sør-trønderske kommunen med aller høyest ledighet. Her var 3,8 prosent av arbeidsstyrken (94 personer) uten arbeid i mai. Til sammenligning var ledigheten i Snillfjord og Frøya henholdsvis 1,2 prosent (sju personer) og 2,1 prosent (56 personer).

Årsaken til den store forskjellen kan forklares med permitteringene av Lerøy Midt-ansatte. I mars reduserte laksegiganten aktiviteten på landanleggene på Hitra på grunn av mangel på slakteklar fisk og rundt 100 av selskapets 500 ansatte ble permittert.

- De aller fleste tilbake på jobb

NAV-leder på Hitra og Frøya, Elin Reppe, sier til lokalavisa at den forholdsvis høye arbeidsledigheten på Hitra tilskrives forholdene innenfor havbruksnæringa.

- At Hitras ledighetstall var så høyt i mai skyldes permittering innen havbruk, men nå er de aller fleste i havbruket tilbake i jobb, sier Reppe og viser til at NAV sine registreringsrutiner ennå ikke har fanget opp at arbeidsledigheten på Hitra nå har falt vesentlig igjen.

Reppe vil av taushetspliktshensyn ikke gå inn på hvilken bedrift eller hvilke bedrifter dette gjelder. Men administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt bekrefter at de permitterte nå er tilbake på jobb.

- Ja, vi har full produksjon igjen og forventer jevn produksjon resten av året. Det er kun slakteriet som har hatt noen uker permittering, men der er det også vanlig drift fra mandag av denne uka, forteller Fjeldvær til lokalavisa.

Laveste ledighet på fire år

Ifølge tallene NAV Sør-Trøndelag la ut fredag, fortsetter arbeidsledigheten å falle i fylket og er nå den laveste på fire år. I mai var det 3 772 helt ledige, 284 færre enn på samme tid i fjor. Dette gir en ledighetsprosent på 2,2, den laveste ledigheten siden 2013.

– Vi ser en veldig god utvikling i fylket med fallende ledighet sammenlignet med de foregående årene. Ledigheten er nå på det laveste nivået siden 2013, og vi forventer at ledigheten vil holde seg lavere enn på samme tid i fjor de kommende månedene. Dette bekrefter tendensene vi så i NAVs nylig presenterte bedriftundersøkelse for Trøndelag, hvor en økende andel av bedriftene planlegger å ansette flere det kommende året, sier Bente Wold Wigum, fylkesdirektør NAV Sør-Trøndelag.

Store variasjoner mellom kommunene

I alt 12 kommuner i fylket har nå en ledighet på under to prosent. Lavest ledighet har Osen med 0,9 prosent, fulgt av Rennebu og Snillfjord med henholdsvis 1,2 og 1,3 prosent.

I Frøya var 2,1 prosent av arbeidsstyrken utenfor ordinært arbeid i mai. Dette er fem flere enn i mai i fjor.

I Hitra var altså 3,8 prosent uten arbeid, noe som er 22 personer flere enn for ett år siden. For Snillfjord er variasjonen svært liten; her skiller det kun 1 person fra mai 2016 til mai 2017.