- Jeg tror at dette problemet er mye større enn vi tror, mener Dagrun Beate Skarsvåg. Hun er opptatt av det som skjer i naturen.

Skarsvåg forteller at for bakkehekkende fugler, f.eks. rødstilk og enkeltbekkasin er flåtten en alvorlig trussel.

- På noen fugleunger sitter store “kolonier” med flått rundt øyne og nebb. Nylig fant jeg en død enkeltbekkasinunge og i dag gjorde hunden Minni meg oppmerksom på at noe befant seg i gresset.

Ansamlinger av flått

Bare et par meter fra markveien, trykket en liten rødstilkunge. Den lå helt stille. Med observasjon fra dagen før i minnet, tenkte jeg at det var best å ta en kikk på den. Jo, dessverre – også denne ungen hadde store ansamlinger av flått rundt øynene og langs nebbkanten. Ungen virket svak; ikke så merkelig med tanke på blodtapet disse flåttene hadde påført den. Om den ikke dør av blodtapet, vil dette sekundært hemme ungen mye i å spise og i å bevege seg. Energibudsjettet vil ganske fort føre den rakt inn i døden, forteller Skarsvåg.

Fjernet rundt 40 flått

Funnene tror hun mer er regelen enn unntaket på flåttplagen hos bakkehekkende fugler.

- Vi har også funnet flått på unger i fuglekasser, men ikke på langt nær så mange på ett og samme individ. Enkeltbekkasinungen kunne vi ikke hjelpe. Vi tok en kjapp avgjørelse om å gjøre et forsøk, selv om vi var langt hjemmefra og ikke hadde med noen remedier for fjerning. Med neglene som pinsett, fjernet vi rundt 40 flått. Minst like mange satt igjen. Logisk tankegang at dersom tok vi de minst oppblåste flåttene, ville dette være dem som var dårligst festet og dermed skapte minst blodtap for fugleungen. De som er ferdige, faller jo som kjent av selv, forteller Skarsvåg.

Dagrun Beate Skarsvåg, leder i Naturvernforbundet på Hitra og Frøya Foto: arkivfoto

Hun og sønnen Jan Eivind byttet på å holde fuglen, mens den andre nappet flått så fort han kunne.

Etter endt jobb, satte de ungen ned der det var tørr mose og lite bløtmyr. Den fløy pipende bort-over mot to høylytt engstelige foreldre.

- Selv om vi gjorde så godt vi kunne for den vesle rødstilkungen, tror jeg dessverre ikke den har store sjansene.

Massiv nedgang

Dagrun Beate Skarsvåg forteller om en massiv nedgang i vellykkede hekkinger av fugler.

- Årsakene er sammensatte; både lokale og fjerntliggende forhold spiller inn. Men jeg tror flåtten har større negativ betydning for bakkehekkere enn det mange tror. Dette er attpåtil i et område det går mye villsau. Personlig tror jeg ikke det er mindre flått der det går beitedyr enn der det ikke gjør det, sier hun og medgir at opplevelsen med rødstilkungen har preget henne og sønnen.