Blått kompetansesenter AS har fått i oppgave å lede prosjektet ”Makroalger i Trøndelag”.

- Prosjektet er på bestilling i fra fylkeskommunene i Trøndelag og varer i foreløpig tre år, forteller Trude Heggstad, konstituert daglig leder for Blått kompetansesenter.

I løpet av disse årene skal det utvikles en helhetlig strategi for såkalte Makroalger - også bedre kjent som tang og tare. Tang og tare er foreløpig en lite utnyttet ressurs langs norskekysten, men dyrking av makroalger utpekes av mange miljøer som en ny akvakultursatsing med stort potensiale. Tang og tare kan blant annet brukes til mat, medisiner, kosmetikk, dyrefôr, gjødsel og som bioteknologisk råstoff.

- Dette er en god start. Nå har ballen begynt å rulle, tilføyer Heggstad.

Fra land- til havbruk

I forrige uke inviterte Blått kompetansesenter AS inn professorer, forskere, ulike bedrifter og næringsaktører til en inspirasjonsreise og en nettverksetablering i øyregionen.

To av deltakerne i det nyetablerte bedriftsnettverket var Halvard V.M. Aagaard og Leif Haugum. Begge jobber for Orkel AS på Fannrem, et firma med hovedfokus på landbruksredskap.

- Vi har utviklet en maskin kalt en Kompaktor som presser sammen fin-partikkel materiale. Dette har en stor logistikkmessig fordel, men er også fordelaktig i forhold til kvaliteten på materialet som presses sammen. Vi er her for å utrede om det er mulig å ta teknologien i fra landbruk til havbruk, forteller Aagaard.

Bedriftsnettverket skal drive med kunnskapsutveksling og sammen legge strategier for utvikling innen feltet makroalger.

Lokal bedrift i oppstartsfasen

Halldor Sigurdsson representerer North Atlantic Seaweed AS i bedriftsnettverket. Han forteller at firmaet er i oppstartsfasen og en del av den lokale Bremnes-gruppen på Dolmøy.

- Vi har ingen konkrete produkter å vise til ennå, men vi er her for å få innspill til ulike måter å jobbe med tang på, samt knytte kontakter med andre aktører som det er mulig å samarbeide videre med.

Tang og tare er en veldig spennende ressurs, sier Sigurdsson og tilføyer at han har jobbet med dette tidligere i til sammen ti år på Island.

Alger på timeplanen

- Dette er en nyttig og interessant arena som skaper synergier ved at relevante aktører møtes, sier Sissel Svenning fra Åfjord Utvikling. Hun er i prat med Kari Thyholt i Fosen Innovasjon.

- Kari har drevet med produktutvikling innen næringsmidler tidligere og er en nyttig person å ha med på laget, legger Trude i Blått kompetansesenter til.

- Våre akvakulturelever driver med algedyrking, forteller Halvor Mortensen fra Val videregående skole i Nærøy. Skolen har i tillegg til fiskekonsesjon også egen algekonsesjon.

Skolen har et samarbeid med Guri Kunna vgs. fra før av, og er i øyregionen for å se hva som rører seg innenfor denne type næring, sier Mortensen.

- Selv om fiske er hovedfokuset, viser elevene en økende interesse for andre arter. Både for blåskjell, kråkeboller og alger.

Nettverket skal se nærmere på produktutvikling og kommersialisering. Her med eksempler av tare-pasta og tare-chips.

Professorer i tareskogen

Trøndelag har et sterkt forsknings- og utviklingsmiljø med NTNU og SINTEF i spissen. Derfor var 27 besøkende professorer og andre innen forskningsinstitusjoner invitert til inspirasjonsreise på Frøya og Hitra i forrige uke. Her besøkte de visningsanlegget til Lerøy, Nutrimar, Salmar, Blått kompetansesenter og tareanlegget til Seaweed Energy Solution.

- Vi ønsker at de skal lære havbruksnæringen og spesielt tare bedre å kjenne. Å få opp interessen for bruken av makroalger. Enkelte har allerede gitt uttrykk for at de kommer tilbake, sier prosjektleder og rådgiver i Trøndersk kystkompetanse, Heidi Glørstad Nielsen. Hun legger til at de skal være gode aktivitetsgeneratører videre.

Prosjektet "Makroalger i Trøndelag" ønsker å samarbeide tett med forskningsinstitusjoner som Sintef og NTNU. I forrige uke var de på inspirasjonsreise i øyregionen for å lære merom havbruk og spesielt tang og tare.

Utvikling og oppskalering av produksjon

Trude Heggstad i Blått kompetansesenter sier at de i tillegg til å skape et bedriftsnettverk, skal knytte til seg forskning og lage en felles plattform for kunnskapsutvikling.

- Vi skal sørge for videre produktutvikling og kommersialisering, samt identifisere aktuelle satsningsområder og kunnskapshull. Slik skal vi sikre en målrettet og effektiv utvikling av denne type næring i Trøndelag. Vi håper å være til stor nytte for nye og etablerte aktørene i dette utviklingsprosjektet videre.