Nabomøte mellom Frøya kommune og folk med tilknytning og interesser på Melkstaden og Børaunet ga kommunen en klar beskjed: "Skal det bygges i området overfor fylkesveien ved inngangsporten til Sistranda, så bør det bygges boliger"

Kommunestyrets vedtak om å starte regulering for en utvidelse av Nordhammarvika næringspark, har skapt sterke reaksjoner blant boboerne i området. Det er da særlig det at man har tatt med et større felt på øversiden av fylkesveien (kalt N2) som aktuelt for næring. Dette området ligger mellom boligene på Melkstaden og Børaunet (fram til bensinstasjonen).

- Det er ikke så dårlig plass på denne øya at dere må plante industri innimellom boligområder, sa Johan Asle Rabben, som er grunneier i området, og blant de som også er imot at næringsparken utvides på nedsiden av veien.

De fleste andre som tok ordet, sa at de regnet området nedenfor veien som en "tapt sak", men at de ikke kunne akseptere at det planlegges næring/industri på øversiden av veien.

- Tidlig fase

Møtet ble ledet av teknisk sjef Jomar Finseth, men også rådmann Svanhild Mosebakken og kommuneplanlegger Kristin Strømskag var tilstede. Ordfører Berit Flåmo og hovedutvalgsleder Gunn Heidi Hallaren var de eneste politikerne.

Det er vedtatt regulering av det lilla området på kartet.

Finseth poengterte at man var i en veldig tidlig fase av planleggingen, og at man ikke vet hvordan næringsområdene vil bli utformet. Han sa at det var lite sannsynlig at det området naboene er opptatt av å bevare, blir regulert til industri, men at det heller er snakk om andre næringsformål. Uten at dette fant særlig gehør hos de frammøtte. Flere ville vite hvilke bedrifter som har meldt sin interesse for området. Rådmannen svarte:

- Vi vet at Skarsvåg Boats er interessert i de sjønære arealene. I tillegg ønsker vi å legge kommunens nye renseanlegg der. Men når det gjelder N2 (området ovenfor veien) kan jeg ikke si noe konkret.

- Kan dere gi oss en grunn til at området ovenfor veien skal tas, annet enn å skaffe steinmasser til området nedenfor veien, spurte Hans Hakkebo.

Her ble det vist til at kommunen har henvendelser fra bedrifter som ønsker å etablere seg så sentrumsnært som mulig.

- Frøya er da ikke så stor, og det er ikke avstander å snakke om. Dere har vel nok ødemark å ta av, f.eks mot flyplassen, i stedet for å ødelegge det siste fine området som er inngangsporten til Sistranda, sa Betty Rabben.

- Bedriftene, som dere ikke kan si hvem er, skal dere høre på. Men ikke på oss som bor i området, sa Johan Asle Rabben.

Magnar Hammervold (til venstre) var en av flere som appellerte direkte til ordføreren om å snu i saken

- Perfekt som boligområde

- Er det noen av dere som har vært og sett på området dere har tenkt å rasere, og som har sett hvor fint boligområde det er, spurte Magnar Hammervold.

Hans Hakkebo henvendte seg direkte til ordføreren:

- Berit, har du vært oppe i området der jeg hadde huset mitt? Er det ikke fint?

Berit Flåmo svarte at hun hadde vært der, og at det stemte at det var fint der.

- Hvorfor skal dere ta det som kan bli Frøyas største og fineste byggefelt, spurte Hakkebo.

Liten tiltro til planene

Administrasjonen fortalte om den formelle saksgangen med en reguleringsplan, og om hvordan beboerene skulle komme med innspill. Det at en reguleringsplan blir mer juridisk bindende, og sier hva som kan tillates og ikke tilates i et område, ble ikke kjøpt som et argument hos de frammøtte.

- Dere har vedtatt en reguleringsplan for Nordhammarvika, som sier noe om høyde på byggene. Men så kommer de og søker om å få bygge høyere, og det går glatt igjennom. Dere følger ikke det dere har bestemt, likevel, sa Vidar Aukan.

- Når det først begynner, så vet vi ikke hvordan det blir. Det gis dispensasjon på dispensasjon, sa Helge Rabben.

- Dere må skjønne at folk har lite tiltro til planene i Frøya kommune. Ta bare brannstasjonen. Der viste det seg at dere hadde en reguleringsplan, men den ble bare glemt, sa Betty Rabben.

De frammøttes klare oppfordring til kommunen var å skrinlegge planleggingen av N2 (området overfor veien). At det kan bli til annen næringsvirksomhet enn industri, og at området tilpasses også beboernes ønsker og behov, ble ikke sett på som noe aktuelt tema.

- Skrinlegg det nå, sa Betty Rabben

- Det er ikke for seint å snu, sa Helge Rabben.