- Når det nå er bestemt at bibliotekbusstilbudet skal avvikles på Hitra, er vår største bekymring at barna vil sitte igjen som taperne. I dag har de nær tilgang til litteratur og andre medier og leseaktiviteten er høy, men hva skjer med lesegleden når tilgangen til nytt materiell forsvinner? Vi oppfordrer derfor politikerne til å tenke over hvilke konsekvenser dette vil få for våre barn og revurderer sin beslutning om nedleggelse av tilbudet.

Det sier Mariann Schjeide, leder Norsk Bibliotekforening, og Anne Gerd Lehn, leder Mobilis – Norsk Bibliotekforenings spesialgruppe for mobile bibliotektjenester.

Nesten 3.000 utlån i fjor

De viser til at Kultur- og bibliotekbussen ved Sør-Trøndelag fylkesbibliotek siden midten av åttitallet har levert bibliotek til befolkningen på Hitra. De mener at selv om mye har endret seg siden 1980-tallet, er fortsatt bibliotekbussen et veldig godt brukt tilbud på Hitra.

- Bussens største lånergruppe på Hitra er barn og unge. Sju ganger i året kommer bussen til tre skoler: Strand, Knarrlagsund og Barman. I 2016 ble det lånt ut nesten 3000 bøker, filmer, tidsskrift og lydbøker på de tre skolene, noe som plasserer Hitra helt i det øverste lånesjiktet av kommuner. På hver tur til Hitra lånes det ut 400 medier til de tre skolene. Det er ganske mye, påpeker de.

- Visker ut forskjeller

Norsk bibliotekforening, som er en interesseorganisasjon for biblioteket og bibliotekets brukere, mener tilgang til nye bøker er en viktig faktor for å holde leseinteressen oppe, og gode leseferdigheter er avgjørende for å holde seg informert og oppdatert. I tillegg er det å lese en, for mange, et avbrekk i hverdagen og en viktig og givende fritidssyssel.

- Bibliotekbussen er også med på å viske ut betydningen av sosial kapital, hvor man er prisgitt bokhyllene i hjemmet og/ellers foreldres egeninteresse i litteratur og bibliotekbruk. Med bokbussen får alle anledning, via skolen, til å låne bøker og andre medier. Det mobile biblioteket har et utvalg og bredde som ofte er bedre enn de tradisjonelle skolebibliotekene. Få lesestimulerende tiltak er så effektive som bokbussen. Dette fremkommer også av den nasjonale statistikken: Kommuner med mobile bibliotektjenester har høyere utlån til barn og unge enn andre, forteller sier Schjeide og Lehn.

- Ingen konkurranse med det faste biblioteket

De to mener det er viktig å få fram at det bibliotekbussen spiller på lag med det lokale, faste biblioteket.

- Befolkningen på Hitra er prisgitt et flott bibliotek med dyktige ansatte og et spennende arrangementstilbud året gjennom. Det er det ingen som setter spørsmålstegn ved. Det er heller ingen konkurranse mellom bokbussen og folkebiblioteket. Bibliotekbussen spiller på lag med det lokale biblioteket og gir et tilbud til de som ikke finner tid eller rom til å besøke biblioteket på jevnlig basis. Sammen øker vi lesegleden, gir inspirasjon og skaper forundring. Nå frykter vi at en liten del av Hitras befolkning vil få et dårligere tilbud. Derfor ønsker vi at våre politikere med nærmere ettertanke ikke kutter tilbudet, men at Hitras befolkning videre kan nyte godt av bibliotekbussens tjenester, sier de.

- Vi sto i valget mellom to onder

Da alle enhetene i Hitra kommune ble pålagt å spare på 2017-budsjettet, valgte kulturetaten å ta bort bokbussen.

- På bibliotekets driftsbudsjett var det i realiteten bare to områder som kunne ta ned et slikt beløp, reduksjon av innkjøpsbudsjettet på hovedbiblioteket eller å ta bort bibliotekbussen. I samråd med biblioteksjefen ble vi enige om at en nedleggelse av bibliotekbussen ville være det som ville gjøre minst skade av to onder, forklarer enhetsleder Omar Pleym.

- Skulle vi redusert innkjøpsbudsjettet med tilsvarende beløp ville vi fort kommet opp i en situasjon hvor hovedbiblioteket ville blitt utdatert. Det koster mye å kjøpe inn ny litteratur i dag, det kreves både papirutgaver, ebok og lydbok etc. for hver ny tittel. Vi har i utgangspunktet for lite til innkjøpsbudsjettet for nye bøker, en reduksjon her ville bare ha gjort vondt verre. Biblioteket er inneforstått med at tilbudet til distriktene blir dårligere, det beklager vi, men håpet er at brukerne vil benytte seg mer av hovedbiblioteket som fortsatt vil kunne holde en god og oppdatert standard for alle i kommunen, sier Pleym.

Ordfører Ole L. Haugen er åpen for at bokbussen kan gjeninnføres på Hitra dersom økonomien tillater det.

- Det er opplyst at forbedringen av biblioteket i Fillan med utvidede åpningstider har medført et redusert behov for bokbussen. I tillegg er det opplyst at det også er iverksatt avbøtende tiltak, og da f.eks. i form av såkalte bok-kasser som leveres fra biblioteket i Fillan og til den enkelte skole. Dette opplyses å være et tilbud som fungerer bra, og som jeg blir fortalt at skolene er rimelig fornøyd med. Dersom dette viser seg å ikke stemme, og dersom vi er så heldige at kommunen kan få litt bedre inntekter de kommende år, så vil nok det kunne åpne muligheter for å ta tilbake tilbudet om bokbuss, sier Haugen.

Anne Gerd Lehn er leder av spesialgruppa for mobile bibliotektjenester.
Mariann Schjeide er leder i Norsk Bibliotekforening.