Firmaet Klipperiet Holding AS har fått tilslaget på tre skogteiger nordvest for Sandstad, av selger Statskog omtalt som Hitraskogen. Salgssummen er på 1.650.000 kroner. Dette ifølge salgsoppgaven, som følger med den nylig innleverte konsesjonssøknaden fra firmaet.

Klipperiet Holding AS er avhengig av godkjenning av konsesjonen, og er nå i den spesielle situasjon at man må få et godkjent-stempel fra Hitra kommune, der et tverrpolitisk vedtak i formannskapet nylig ønsket å få Statskog til å stanse salget for å bruke tid på å utforme en utleieavtale til nettopp Hitra kommune. Men Statskog svarte med å tilby kommunen å være med på budrunden.

Ordføreren kritisk

- Det er selvsagt slik at jeg kan ikke forskottere kommunestyrets behandling, men for egen del så har jeg ikke lagt skjul på at jeg er kritisk til salget av den aktuelle eiendommen. Og utfallet ble jo på mange måter slik jeg fryktet, noe jeg også tidligere har gitt nokså klart uttrykk for. Derav er og vil jeg også være kritisk og skeptisk i forbindelse med behandlingen av konsesjonssøknaden, sier ordfører Ole L. Haugen (Ap) til lokalavisa etter at kjøperen av Hitraskogen er blitt kjent.

Ordføreren uttrykte i forkant av salget frykt for at det var utenbygds oppkjøpere som ville sikre seg siste rest av Statskog-eiendommer på Hitra. Klipperiet Holding har adresse på Heimdal i Trondheim, og skriver i sin egen konsesjonssøknad til Hitra kommune at formålet er investering i fast eiendom samt annet som naturlig hører sammen med dette.

- Vi vil ta vare på ressursene

- Kjøpet av Hitraskogen er derfor en del av dette. Vi vil videreføre medlemskapet i Øst-Hitra Utmarkslag og ivareta jakt og fiske på eiendommen. Vi er generelt ineressert i å ta vare på ressursene og vil drive skogbrukseiendommen, skriver selskapets adm.direktør Olav Stolpnes.

Klipperiet Holding AS opplyser at man eier en skogbrukseiendom på 3.175 dekar i Ness i Lierne kommune og der man via Allskog har laget en skogruksplan på eiendommen og at man leier ut jakt og fiske.

- Klipperiet Holding AS har flere datterselskaper som i dag eier skogbrukseiendommer. På Frøya ble det i 2006 kjøpt en enendom i LNF-området. Dette ble omregulert til fritidsbolig og fastbolig og det er godkjent for 40 boenheter - hvor sju er ferdige og tre er under oppføring. Klipperiet Holding AS er også medeier i Berget på Hitra, gnr 45 bnr 2. Eiendommen er på 830 daa. Her leier vi ut jakt- og fiskerettigheter, opplyser selskapet.

Slekt på Hitra

Firmaet eies av en halvpart hver av Olav Stolpnes og Tove Blomsø Stolpnes. Sistnevnte har ifølge søknaden slekt til Hitra og hadde sine besteforeldre på Utset.

- Etter at besteforeldrene gikk fort er eiendommen på Utset fortsatt i familien - det er faren som har tatt over eiendommen, skriver Klipperiet Holding AS.

"Hitraskogen" består ifølge salgsoppgaven på 4.838 dekar, og av dette utgjør 1.052 dekar produktiv skog. Eiendommen består av tre adskilte teiger beliggende nordvest for Sandstad. Den største teigen strekker seg fra Sandstaddalen til Gauklia. Den mellomste teigen, Langvassåsen, strekker seg fra Langvatnet opp opp mot Kuåsen. Den minste teigen er Meiåsen. Eiendommen har jaktrett til hjort (de siste årene er det tildelt fire fellingsretter til hjort pr. år) og tre fellingsretter på rådyr. Eiendommen har også småviltjakt på hare, skogsfugl og rype samt fiskerett i Stiksdalsvatnet, Terningsvatnet, Gauklivatnet, Krokvatnet, Langvatnet, Litjvatnet, Bjørtjønna, Meiåstjønna, Svanåstjønna m.fl.

- Vil skape presedens

Ordføreren har bedt om at behandling av konsesjonssøknaden blir bragt fram for kommunestyret, og ikke "bare" behandlet i teknisk komite.

- Dette fordi den har nokså stor prinsipiell betydning, det er en sak med klar presedens - en sak som altså vil kunne ha klare konsekvenser og følger for andre og liknende saker -alt dette av en viktighet som jeg vet kommunestyret er opptatt av, sier ordfører Haugen til lokalavisa.

Prisantydninga på eiendommen var fra Statskogs side satt til 980.000 kroner.

950 50 030 Bjorn@hitra-froya.no