Førstkommende søndag åpner årets Maren-kunstutstilling på Kystmuseet.

Ærefrykten gjorte at årets Marenkunstner først takket nei. Men så gjorde hun helomvending.

Stas å bli spurt

- Maren-utstillingen på Hitra er stort i mine øyne, sier årets utvalgte kunstner, Maiken Birgitte Rabben (38).

Derfor ble hun først litt i sjokk da forespørselen kom til henne i fjor sommer.

- Dyktige kunstnere har fått æren av å være Marenkunstnere tidligere, deriblant kjente Trondheimskunstnere og lokale Astri Reppe. Oppgaven føltes derfor som å skulle klippe en stor plen med saks. Jeg takket nei, smiler hun.

Men Magnar Ansnes i fra Kystmuseet ga ikke opp. Han kontaktet Maiken på ny i november.

- Da bestemte meg for å hoppe i det, jeg liker tross alt utfordringer. Jeg betegner meg som en hobbykunstner, og synes derfor det er veldig stas å bli spurt. Jeg tenkte også at det var litt kort tid, men takket ja likevel.

Utvelgelsen

Tiden har likevel strukket til. Når lokalavisa møter Maiken er hun på plass ved Kystmuseet for å velge ut de beste bildene av i alt 33 verk, inspirert av den fengslende historien om Maren som vi følger gjennom hennes rettergang på 1840-tallet. Fra de første små hvisk om skylden i ektemannens dødsfall til dommen blir fullbyrdet 11.juni 1849. Maren-kunstutstillingen er fast innslag annenhvert år i forbindelse med teateroppsetningen av stykket Maren dømt til døden ved Dolm kirke.

Selvlært

Årets kunstner Maiken Birgitte Rabben kommer i fra Ansnes, men bor nå i Trondheim. Likevel tilbringes mye tid fortsatt på Hitra, siden de har hytte på Hofstad ved Straumfjorden.

Maiken forteller at hun kun har tatt et malekurs i hele sitt liv.

- Det kurset var ved Ingolf Jektvik da jeg var tolv år. I tillegg hadde jeg valgfalget kunst, form og farge med Ingolf da jeg gikk på ungdomsskolen i Fillan. Ellers er alt selvlært.

Hun valgte å satse på læreryrket, men mye av Maikens fritid brukes til å lage kunst.

Aldri sett stykket

Maikens tolkninger er ut i fra at hun aldri har sett Maren-oppsetningen på Dolm selv.

- Det har aldri klaffet. Jeg har skulle dratt dit mange ganger, men så har det blitt utsolgt eller så har jeg vært bortreist. Men i år må jeg komme meg i vei.

Hitterværingen har likevel en god kjennskap til historien og hva som kan ha skjedd, fra før av. Hun har i tillegg sett videoklipp i fra forestillingen på Youtube og kjenner mange som har hatt aktive roller i Maren-spillet, som har inspirert henne i arbeidet videre.

Blander stiler

Maiken maler mest med akryl, noe hun også har gjort til denne Maren-utstillingen.

- Jeg har også funnet min egen stil hvor jeg drar inn foto og grafikk inn i maleriene. Å blant flere stiler gjør noe ekstra ut av det.

Utstillingen blir å finne på Kystmuseet på Fillan til og med 10. september.

Håper mange tar turen

Magnar Ansnes ved Kystmuseet sier det er stas at Maren-kunstnerne av og til har en lokal tilhørighet.

- Men det holder ikke bare å komme i fra Ansnes, legger han smilende til og kikker bort på Maiken.

- Vi liker maleriene til Maiken godt. Mange har et forhold til historien rundt Maren, og denne utstillingen fungerer fint om man har en kjennskap til historien fra før av eller ikke. Vi håper mange tar turen når salgsutstillingen har offisiell åpning førstkommende søndag.

- Jeg er veldig spent på hvordan årets utstilling blir mottatt, avslutter Maiken Birgitte Rabben.