Under den åpne viltkvelden i Hitra rådhus ble det blant annet holdt foredrag om både forvaltning av kråkefugler, mink og hjort.

Veterinær Martin Pearson er koordinator for fangst av kråke og ravn på Hitra. Han har i tillegg innhentet tall for Frøya.

Han kunne fortelle at hele 4.989 kråker og 1.054 ravn har blitt fanget og avlivet på begge øyene, fra 2011 til nå.

Men han er foreløpig usikker på hvilken effekt dette har hatt på det øvrige fuglelivet, ved at kråkefuglene tar færre egg og unger. Under takseringen på Havmyran i 2012 ble det konstatert en nedgang på rundt 90 prosent for flere fuglearter, siden forrige totaltelling i 2002. Neste taksering er planlagt i 2022, men Pearson mener det er for lenge å vente.

Under takseringen på Eldsfjellet i 2009 ble det ikke funnet en eneste skogsfugl. Selv om det snakkes om at orrfuglbestanden har økt siden da, mener Pearson det må undersøkes nøyere.

- Man kan synse aldri så mye om fuglebestandene har økt eller ikke, men vi vet ikke om det er reelt uten systematisk telling. Derfor foreslår jeg at det blir gjort en totaltelling på Havmyran i 2018. Likeledes bør det gjøres tellinger langs de samme takseringslinjene som ble gått på Eldsfjellet i 2009, forteller Pearson til lokalavisa.

Fanget: Disse ravnene gikk i fella i januar i fjor.

Han vil også nok en gang fremheve hvor viktig det er å grave ned slakteavfallet, slik at kråkefuglene ikke får tilgang på denne store matkilden før vinteren.

- Det har blitt noe bedre, men det er fremdeles et stort problem at jegere ikke dekker til eller graver ned innvollene etter at hjorten er skutt, selv om det er opplyst om gjentatte ganger. Her mener jeg valdansvarlig må ta ansvar for å øve påtrykk på jegerne. Dumping av slakteavfall skjer i direkte konkurranse med fellefangsten om høsten. Det uthuler mye av den aktiviteten, mener Pearson.

Slakteavfall kan heller brukes til åte i fellene.

- Det er ønskelig å anskaffe frysekontainere som slakteavfall fra jakta og annen slakting lagres i, slik at det blir lettere og jevnere tilgang på åte i fellene.

Han mener det er for tidlig å trappe ned fangsten ennå, selv om det er fanget mye kråkefugl.

- Fangsten må fortsette. Det er så mye ravn og kråke i nabokommunene at det vil fylles fort opp igjen hvis vi slutter, sier Pearson.