Med fem dager til rådighet har seilasen lagt opp til en variert tur mellom Kristiansund og Trondheim med stopp på Edøya, Veiholmen, Sula, Dolm, Hopsjøen, Brekstad, Rein og Stadsbygd. Dette er sisteetappen på den planlagte kystpilgrimsleia helt fra Rogaland til Trondheim og Nidarosdomen. Altså samme mål som fotpilgrimene "alltid" har hatt, men som nå etter planen også skal bli en offisiell pilgrimslei sjøveien.

Kystpilgrimene har gjort strandhogg en rekke plasser på Nordmøre og Trøndelag før målet er Nidaros fredag.

- Den nye leia er fortsatt ikke godkjent, men vi tror det går i orden fra 2018. Vi som har jobba med sisteetappen syns vi har kommet så langt i planlegginga at vi ønsket å teste turen. Hovedformålet med sommerens tur er rett og slett å få testet ut tilbudet på hvert enkelt sted, forteller Laila Støen i KystNorge. Reiselivsselskapet har ansvaret for å koordinere aktivitetene i denne sisteetappen av leia. Vi får tak i henne på telefon ombord i SK "Helt", da har båten og følget nettopp forlatt Hopsjøen og satt kursen mot Brekstad og Austrått.

- Så langt har folk vært kjempebegeistra. Og det fine været har jo gjort det hele ekstra flott, sier Støen.

Ola Flyum guider på Sula

Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen har vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden siden helgenkåringen i 1031. Kystleia var den viktigste transportåren, og de fleste pilegrimene den gang kom visstnok sjøveien. Nå legges det til rette for at moderne pilegrimer også kan ta sjøveien til Nidaros.

Test-turen startet med pilgrimsvandring i Kristiansund lørdag 22. juli og besøk i stavkirka på Averøya. Ferden gikk så videre til Edøya ved Smøla med konsert i Edøy gamle kirke og besøk ved Kulisteinen, og videre til Veidholmen. Derfra gikk turen til Sula med besøk i fyret og konsert i kirka mandagskvelden, før følget tok fatt på turen til Dolm på Hitra med besøk i middelalderkirka Dolm og prestegården. Følget overnattet på Hopsjøen før man onsdag dro videre til Brekstad og pilgrimsvandring til Austrått. Torsdag var planen å dra til Kvithyll og ny pilgrimsvandring til Rein Kloster. Fredag er det friluftsgudstjeneste i amfiet på Kystens Arv i Stadsbygda, før avreise mot Trondheim og målet Olavsvaka er nådd.

På Sula har Tove Cecilie Fasting engasjert fortalt om lokalhistorie. Og gjestene fikk overvære en flott konsert i kirka.

Reiseliv eller religion?

Ombord på turen er en blanding av folk som er invitert med, fra prest og sjømannskap til reiselivsfolk og privatpersoner med interesse for pilgrimsferd.

- Er det ikke en fare for at det blir mest reiseliv og mindre religiøst perspektiv på ferden?

- Jeg som jobber med reiseliv er selvsagt først og fremst opptatt av det perspektivet. Men de som søker slike turer har også et ønske om en indre reise. Og pilgrimer var jo de første turister, de reiste med et formål og et mål om å oppleve noe på reisen. Så jeg ser ikke noen konflikt i dette, svarer Støen.

- Hva gjør dere ombord?

- Vi koser oss. Det er fantastisk å sitte på dekk og nyte naturen. Vi har også samtaler og diskusjoner om mye forskjellig. Vi har en prest ombord og han blir selvsagt utfordret på kirkas standpunkt i ulike spørsmål.

- Har de plassene dere har besøkt, passet inn i planene?

Julie og Andreas i Sula kapell

Lokale opplevelser

- Det har vært et veldig bra program hele veien. Det er bevisst, selvfølgelig, at programmet er tilpasset pilgrimer. På Sula f.eks., fikk vi en helt fantastisk konsert i kirka og omvisning med Sula-historie. På Dolm fikk vi noen timer i kirka. Averøy stavkirke har veldig mye pilgrimsbesøk allerede. Og på Smøla, har jeg lært gjennom dette prosjektet, der står Norges "dåpsattest" Kulisteinen, en runestein der navnet Noreg for første gang ble brukt skriftlig.

Tanken er at man skal kunne som pilgrim enkeltvis, i egen fart og på samme måte som fotpilgrimene gjør. Denne nye leia er veldig egna for båtfolk som egen båt å dra med, mener Støen.

- I tillegg så legges det opp til at det er mulig reise med offentlig transport. Vi har for eksempel i år gjort avtale med AtB om en femdagers pilgrimsbillett der man kjøper en billett med mulighet til å besøke alle stedene på leia. Og så håper jeg det blir arrangert gruppeturer med båter, i hvert fall årlig og gjerne flere ganger årlig, men det er avhengig av at det er noen som ønsker å arrangere slike turer, sier hun.

Ifølge Støen opplever Nidaros en økning av fotpilgrimer.

- Kyspilgrimsleia bør blir minst like populær. Kysten er ekstra spennende for folk som bor i byer og ikke vant til havet.

Kveldstur til Margrethes Minde