Hans Jakob Farstad fra Kystmuseet vil i et samarbeidsprosjekt med bibliotekbussen og Hanna Mellemseter fortelle om kystkulturen og dens endring de siste hundre år.

- Kystsamfunnet har vært i stor endring i løpet av de siste hundre årene. Faktisk så har samfunnet vårt forandret seg mer de siste hundre årene enn de siste sekshundre årene før det.

Det sier Hans Jakob Farstad fra Kystmuseet, og onsdag holder han et foredrag om temaet under tittelen ”Kystkulturen i endring” på Hitra bibliotek.

Foredraget skal gi en kort historisk innsikt over hvordan dagliglivet, de sosiale forskjellene og landskapet har forandret seg.

- For ikke å snakke om kommunikasjon og fremkomstmidler. Der hvor vi tidligere tok båt tar vi nå bil. Det er et fåtall som tar båten til jobb i dag. Foredraget blir illustrert med lokale eksempler, og kanskje vil vi få se foto av den første bilen på Hitra, men mest av alt vil jeg få deg til å tenke, sier Farstad.

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Museene i Sør-Trøndelag (MiST) og Sør-Trøndelag fylkesbibliotek. Historiker Hanna Mellemsether vil holde en innledning, i tillegg til at man kan oppleve utstillingen ”Endring” i kulturbussen.

- Dette er ikke en utstilling som blir hengende oppe i biblioteket. Utstillingen kan beskues i bussen. Dersom man ønsker å få med seg utstillingen må man møte opp, oppfordrer Farstad.

Utstillingen viser glimt fra to ulike lokalsamfunn; Hitra og Poiana i Romania. Hitra har hatt økt tilflytting og arbeidsinnvandring. I Poiana opplever man det motsatte. Folk flytter vekk og må søke seg en fremtid et annet sted. Utstillingen forteller om å reise i fra, og å komme til.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no