(Klikk på ikonene på bildet for å få fakta.)

Mausund feltstasjon er base for NTNUs forskningsskip Gunnerus. I forrige uke hadde universitetslektor Hilde Ervik videreutdanningskurset  Teknologi og forskningslære for lærere fra hele landet. Dette videreutdanningskurset tilbys av Skolelaboratoriet ved NTNU

Hun koordinerer prosjektet opp mot NTNU og Miljødirektoratet, som skal munne ut i en rapport som dokumenterer hva som er samlet inn og hvor det kommer fra.

- Jeg jobber ved Skolelaboratoriet ved NTNU, som samarbeider med Mausund feltstasjon. Vår jobb er å vise omfanget og opphavet til det havet av søppel som driver i land her. Vi kategoriserer det de finner hver dag, og finner ut hvor det kommer fra. Da får vi et bilde av hva det er mye og lite av, og hva som utpeker seg. Miljødirektoratet er også interessert i å dokumentere metoden som brukes til å samle inn plasten. Den har endret seg siden de startet, og har blitt mer effektiv.

- Kan opplysningene om opphavet til plasten brukes til å redusere utslippet?

- Det blir Miljødirektoratet sin oppgave i neste omgang, når de får rapporten fra oss, sier Ervik.

- Hensikten med opphavsregistreringen er at vi gjennom Miljødirektoratet kan ha mulighet til å gå tilbake til opprinnelsesland, og se på tiltak som kan gjøres for å redusere utslippene der. Men det er en svær jobb. Det vil ta år å endre holdningene, skyter Arnesen inn.

- Vi hører ofte at det nesten ikke er noe vits i å rydde opp, fordi det kommer like mye tilbake neste år, og neste år, og neste år. Så hvis det skal minskes så må det gjøres tiltak for å få noen til å forsøple mindre, mener Ervik.