Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at formannskapet samlet har bedt om en vurdering av å avvikle Froan kapell på Sauøya som kirkebygg. Millionene som rådmannen foreslo å bruke til oppussing, er i stedet blitt til en kamp om bevaring.

- Det var nytt for meg. Det siste jeg så om Froan kapell var at det ble satt av 2,5 millioner til skraping og maling i 2019. Å legge ned som kirkested er en skam og et hån mot Froan, sier Hans Gården i Sauøy Vel når lokalavisa tar kontakt.

- Vi har jo skolebarn på Sørburøy som sikkert vil konfirmeres i Froan kapell. Hver sommer kommer båtfolk blant annet for å se på det flotte kapellet. Dette er vi ikke noe glad for å høre. Jeg håper på støtte fra Sørburøy for å protestere på dette forslaget. Vi på Sauøy ønsker ikke å se kapellet råtne på rot, sier Gården.

- Bare to år siden konfirmasjon

Mona Orkelbog Fossum er en av mange som har engasjert seg i sosiale medier og avisenes kommentarfelt de siste dagene.

- Kirka må bevares. Den er på en måte Froans landemerke og vi er veldig glad i den. Det er mange turister innom på sommeren som vil besøke kapellet og alle har minner fra den. Vi har sagt oss villig til å male kapellet på dugnad. Det blir dumt å si at kirka ligger langt unna folk; mener de langt unna Sistranda? Det er mange fastboende på naboøya Sørburøy og fortsatt en på Sauøya. Kapellet er jo for alle øyer i Froan fra Gjæsingen til Halten. Det er nå bare to år siden det var konfimasjon her. Nei, denne kulturskatten må bevares, sier Orkelbog Fossum til lokalavisa.

Tommy Rodahl bodde i mange år på Sauøya og kjenner historien til bygget svært godt. Han har jobbet både som kirketjener i kapellet og som historieformidler. Når vi spør om hans reaksjoner, kaller han det "forferdelig rart".

- En så viktig del av Frøyas historie...Det var ikke bare Froans storhetstid, hele pengemaskina til Frøya lå jo i fiskeværa. Uten at de ressursene ble tatt vare på, hadde det ikke vært noe Frøya, i hvert fall ikke økonomisk. Så å avskrive den viktige perioden for Frøya før laksen, vitner om historieløshet og leting etter lettvinte løsninger, sier Rodahl.

- Dette handler jo om økonomi?

- Ja, det gjør jo alltid det. Alle kommuner får overføringer til sine kirkebyggg. Men siden pengene ikke er øremerka, havner de i den store potten og blir brukt til andre ting år etter år. Nå er vi ved et veiskille ganske snart der det står om restaurering i stedet for vedikehold, mangelen på vedlikehold har akkumulert seg og det har blitt verre og verre.

- Hvordan er kirkebygget rent teknisk i dag?

- Nå har jeg ikke daglig tilsyn lenger, men jeg har vært kirketjener og nærmeste nabo. Teknisk skal det ikke være så galt. Det ble gjort en kjempejobb i 03 og 04 i forkant av 100-årsjubileet, med tårnbygget, vinduene ble tatt ut og totalrenovert, værhanen og spiret ble bytta, så det trengs ikke mer enn fortløpende vedlikehold, skulle jeg tro. At skal ha forfalt mye på de årene siden jeg flytta, har jeg vanskelig for å tro.

- Synonymt med hele Froan

- Gjør det noe om Froan kapell blir nedlagt som kirkebygg?

- Det spørs hva som ligger i det. Hele utspillet virker å være for å fraskrive seg vedlikeholdsansvaret. Men jeg går ut fra at kommunen ikke bare kan vedta å avvikle et kirkebygg heller. Hvis meninga er bare å snu ryggen til og la det forfalle, vil kapellet i løpet av år bli en ruin. Det ville være så stygt på alle vis, både følelsemssig og visuelt. Jeg mener du må se på Sauøya og havna, bruene, bryggene, veien opp, gården og kirka som enhet rent estetisk og historisk. Det å komme inn innseilinga - ja, jeg ser på det med et noe subjektivt blikk - jeg kan ikke tenke meg en mer vakrere innseiling i Frøya kommune. Det var derfor vi pusha på bygge opp igjen brua på dugnad, for da var kommunestyrevedtaket at man skulle bygge flytebrygge i stedet. Da ville det visuelle blitt ødelagt. Ja, fra brygga og helt opp til kirka, det er et så stort kulturminne! Det er ansiktet til Sauøya, for mange synomnymt med hele Froan. Så å forlate det og la kapellet forfallet, vil være katastrofalt for hele Froan, sier Rodahl.

- Det er mye følelser her?

- Vi har fortsatt rester av generasjoner som er knyttet til kapellet gjennom egen dåp, konfirmasjon, sitt eget bryllup, det har fulgt alle generasjoner siden begynnelsen av 1900-tallet. Kapellet har fulgt folk fra vugge til grav. Så hvis det skal strykes, nuller du ut mye av historien til froværingene. Det snakkes om at det er så få som sogner dit. I sommer ble jeg bedt av kirkevergen om å være med ut å ha historiefortelling om Froan generelt og kapellet spesielt som del av gudstjeneste. Oppmøtet til gudstjenesten ble mye høyere enn tallet som sogner til kirka. Vis meg den kirka i Frøya og Hitra som kan vise til tilsvarende. At det kommer flere i gudstjeneste enn det er sognebarn, viser meg at Froan kapell er like mye en kulturopplevelse som en kirkelig handling. Så jeg mener at kapellet fyller et større behov. Jeg kunne ta imot opp mot 1.000 mennesker iløpet av en sommer på historiske vandringer. Både tilfeldige to-tre turister og organisert i grupper opp mot 100. Da er bakken ved kapellet en helt naturlig sted å stille seg opp og fortelle om Froans historie, sier Rodahl.

950 50 030 Bjorn@hitra-froya.no