Nå går det mot omorganisering av Samhandlingsenheten i Orkdalsregionen(SiO), som har ansvaret for den interkommunale legevakten, og de kommunale akutte døgnsengene ved Orkdal sykehus.

Arbeidsutvalget i Orkdalsregionen har siden 2015 jobbet med å endre styringsmodellen for SiO. Til nå har en politisk nemd med medlemmer fra alle kommunene tatt beslutninger, og som har vært avhengig av likelydende vedtak i alle kommunestyrene for å ta større beslutninger. Nå foreslås det at Regionrådet tar over styringen. Rådet består av ordførere, opposisjonsledere og rådmenn fra alle medlemskommunene. Bare ordførerne har stemmerett.

Saken var til behandling i kommunestyret torsdag.

Torfinn Stub er leder for Helse og omsorgskomiteen i Hitra kommune og sitter i den politiske nemda for SiO. Han mener det er på plass med en ny modell.

- Hvorfor trengs det ny styringsmodell?

- Forklaringen er todelt. I dag er det såkalt vertskommunenemd der vi har med oss folk fra alle ti kommunene. Når vi har møter i nemda er vi 27 personer, og vi har så og si ingen politisk innflytelse, ingen myndighet og ingen fullmakter. Vi bruker veldig mye tid på å diskutere og være uenig, for å si det sånn.

- Så det dere snakker om må dere ta videre til kommunestyrene for avgjørelse?

- Ja, alle avgjørelser må tas av kommunestyrene, og hvis alle kommunene ikke er enige blir det utfordringer. Derfor har vi funnet ut at det er like så greit at vi overlater såkalte utviklingsoppgaver til regionrådet. Da trenger ikke alle kommunene å være enige om alle oppgaver, og det blir enklere for noen kommuner å gå sammen for å løse oppgaver på sin måte, uten at de andre kommunene er med. Det har vi stort behov for på enkelte områder, som for eksempel rus og psykiatri. Det blir en enklere modell som er enklere å drive, og 27 politikere kan finne noe annet å holde på med, sier Stub.