- Utviklingskurven kan ikke fortsette å stige til himmels

Det bygges enormt med leiligheter og flere er under planlegging

- Markedet vil nok flate ut

Nyheter

- Det er et spennende og attraktivt leilighetsmarked på Frøya og Hitra. Ikke bare bygges og planlegges det nye leiligheter. Vi har også solgt mye, forteller eiendomsmegler Eskil Wahl hos Eiendomsmegler 1 avdeling Hitra, Frøya og Snillfjord. Eskil er på vei til en ny leilighetsvisning på Vikantoppen når lokalavisa ringer, men tar seg tid til å fortelle hva som rører seg i det lokale leilighetsmarkedet.

Ønsker seg sentrumsnært

Wahl forteller at det er spesielt to områder som utmerker seg på Frøya.
- På Sistranda har det vært en god del utbygging, vi har i hovedsak solgt mange leiligheter i Beinskardet. På Hamarvika er det planlagt et nytt prosjekt på Sørneset hvor vi har solgt en god del leiligheter allerede og tidligere har vi solgt mange leiligheter i Djupmyra.
Sentrumsnært og skolekrets er det folk er opptatte av, sier megleren og tilføyer at blant annet Frøy Eiendom og byggmester Frode Riiber planlegger å bygge flere leiligheter på Frøya i tiden som kommer.

På visning: Eskil Wahl hos Eiendomsmegler 1 Hitra, Frøya og Snillfjord, sier utviklingen har vært eventyrlig. På Vikantoppen i Fillan har de solgt over 80 nye leiligheter i løpet av noen år.

 

Foretrekker sentrum

På Hitra er Tobb i gang med byggingen av trettitre leiligheter på Storhaugen i Fillan. Planen er å realisere nærmere femti leiligheter. På den andre siden av Storhaugen planlegger Vikantoppen AS seksti boenheter og i Kjerkbakkan ned mot Gammel-Fillan skal Kama Eiendom AS bygge 14 nye leiligheter.
- Det er også bygd nye leiligheter i Hestvika, men i hovedsak er det sentrum som gjelder. Kanskje kan det etter hvert bli en dreining mot Jøsnøya, men akkurat nå ser vi at folket foretrekker Fillan, sier Wahl.


Vil ha folk i husan

Mens det køer seg med ventetid på leiligheter ved Hitra borettslag (Blåfjell) i Fillan, står det ledige, rimeligere og nyoppussede leiligheter klare for utleie på Melandsjø omsorgssenter.

 

En trendendring

Særlig Vikantoppen har blitt som en egen "bydel" bestående av leiligheter i Fillan og her er enda flere under oppføring.
- Det har vært en eventyrlig utvikling i boligmarkedet de senere år hvor en god del av salgene har innebært nettopp nye leiligheter. Jeg startet hos Eiendomsmegler 1 på Hitra og Frøya i 2010 og kunne aldri forestilt meg at vi i 2017 kunne si at vi har solgt over 80 nye leiligheter og det kun på Vikantoppen.

Det er flere grunner til den store leilighetsetterspørselen, i følge Wahl.
- Hitra og Frøya er for det første i stor vekst. Vi ser også en trendendring i markedet. Før ble det nesten ikke bygd leiligheter, men nå er det nye leiligheter mange ønsker seg og disse tilpasses gjerne etter behov. Vi merker også at folk ikke er så stedsbundet som før. En del flytter fra eldre hus, noe som gir andre tilgang til å kjøpe seg bolig for eksempel arbeidsinnvandrere. Det blir en sunn markedssituasjon.
Det er ikke kun pensjonister som kjøper leilighet, men forholdsvis unge mennesker som også vil bo enklere, legger den lokale megleren til.
- Spesielt oppleves dette på Frøya hvor jeg får en del telefoner fra nyutdannede som har fått seg jobb her, for eksempel innen lakseoppdrett og trenger et sted å bo. Nytt er det også at mange kjøper leilighetene usett. Kun ut fra et prospekt før leilighetene er ferdigbygd.


Øyene urbaniseres

Både på Hitra og Frøya er tendensen klar: en stadig større del av befolkningen bor i eller nær kommunesentrene.

 

Får prisen de forlanger

Eskil har ikke tro på at leilighetsmarkedet på øyene blir mettet.
- Men det vil nok flate ut. Behovet for leiligheter er alltids der, men når all denne utbyggingen skal realiseres i det tempoet som pågår nå, så kan ikke utviklingskurven fortsette å stige til himmels.
- Får utbyggerne prisene de forlanger når det bygges såpass mye?
- De har gjort det hittil. Men blir det for mange leiligheter kan det nok bli vanskeligere å få fastsatt pris.
Storhaugen i Fillan er et unikt leilighetsprosjekt blant annet på grunn av den sentrale beliggenheten, sier Jan Vidar Lysbakken i Heimdal Eiendomsmegling.
Han opplever ikke at leilighetsmarkedet i Fillan begynner å bli mettet til tross stor byggevirksomhet.
- Det er et behov for sentrumsnære leiligheter med gåavstand til alt.
- Får man prisen man forlanger når det bygges såpass mange leiligheter i Fillan?
- Vi har fastsatte priser på Storhaugen-prosjektet og det er de prisene leilighetene selges for.


Dette er antallet solgte leiligheter på Storhaugen så langt

- Salget bærer preg av at byggesaken har tatt tid, men vi er i rute, forsikrer megler Jan Vidar Lysbakken.


Jan Vidar Lysbakken i Heimdal Eiendomsmegling, forteller at leilighetene blir solgt for fastsattpris.