Det forteller Pushpa Shigdel, prosjektleder på planavdelinga i Hitra kommune. Bakgrunnen er at det er innført forbud mot å bruke mineralolje til oppvarming og derfor skal olje fases ut som hovedvarmekilde innen 2020.

- Hitra kommune hadde mål for 2017 på 5 prosent reduksjon av energiforbruk i kommunale bygg. En av de tiltakene for reduksjon av energiforbruk og for å forebygge CO2-utslipp i lufta var installasjon av sjøvarmepumpe ved Strand skole. I det siste månedene har vi faset ut oljekjelen på skolen. Dette har vi gjort ved sette inn en varmepumpe fra Thermia på ca. 90kw med sjøkollektorer som varmekilde, forteller Shigdel.

Hver kollektor har en lengde på 4.600m rør som utgjør varmeopptaket til varmepumpen.

Sjøkollektorene, som altså er et system som samler varme fra sjøvannet, er plassert i sjøen rett utenfor skolen på Innhitr. Shigdel forklarer at det går rør fra skolens tekniskrom ut i sjøen til kollektorene. Hver kollektor har en lengde på 4.600m rør som utgjør varmeopptaket til varmepumpen.

- I en tradisjonell luft/vann-varmepumpe er det vanlig å ha en inngående uteluft-temperatur på minus ti grader i de kaldeste periodene. I sjøvann kommer temperaturen sjelden under pluss fem grader. Med andre ord femten grader høyere enn i uteluften til en luft/vann-pumpe. Temperaturforskjellen på 15 grader vil således utgjøre en forskjell i effektfaktor på ca. 45 prosent til fordel for trommelkollektoren. Dette gjør varmepumpen med sjøkollektor over 40 prosent mer effektiv på det kaldeste dagene da vi virkelig trenger varmen. Så tiltaket vil redusere energiforbruket med ca. 228.362 Kw/t årlig, forteller han.

Tidligere brukte Strand skole diesel som energikilde. Ifølge kommunen var det årlige forbruket på rundt 30.000 liter.

- Utslippet ved forbrenning av diesel er 2,68 kilo CO2 per liter diesel. Så det betyr at ca.30.000 liter av diesel har ført til utslipp av ca. 85 tonn CO2 i luft hvert år fram til 2017. Fra 2018 drifter varmepumpesystemet i fullfart, og vil kutte CO2 utslipp med ca. 85 tonn per år. Nå slipper kommunen altså å bruke diesel ved skolen og CO2-utslippet begrenses. Selv om det er en liten innsats, har det stor positiv effekt på klimaet, sier Shigdel.

Pushpa Shigdel