Lars Johan Strand Vitsø fra Hemnskjel var en av ungdommene som måtte gjemme seg for å unnslippe drapsmannen Anders Behring Breivik på Utøya i 2011.

Den første filmen basert på Norges verste forbrytelse i nyere tid, har om noen uker norsk premiere.

- Jeg har ingen sterke meninger angående filmen, men tenker at når det først skal lages Utøya-film så er det greit at det ikke gjøres fra Breiviks perspektiv. Jeg har ikke sett filmen, men håper det fremstilles mer eller mindre slik det var, forteller Lars Johan Strand Vitsø til Lokalavisa HF denne uka.

Tenker å se filmen

Mandag hadde filmen ”Utøya 22.juli ” verdenspremiere under Filmfestivalen i Berlin. Gjennom den fiktive hovedpersonen Kaja gjenskaper regissør Erik Poppes film 72 minutter med terror og massedrap på AUFs sommerleir. Etter pressevisningen ble filmen møtt med både applaus og buing. Også i sosiale medier har den vekket sterke reaksjoner. Filmen har blitt kritisert for å komme for tidlig.

- Det kommer alltid til å være for tidlig, sier Strand Vitsø.

- Vi som overlevde Utøya sitter igjen med ulike opplevelser, det er vanskelig å ta en stilling til dette på vegne av andre, men det får bli opp til hver enkelt om de vil se filmen eller ikke. Jeg kjenner en av filmens konsulenter, Ingrid Marie Vaag Endrerud, og tenker etter hvert å se den.

Løp fra skuddene

Tolv dager etter tragedien hvor til sammen 69 mennesker døde og 66 mennesker ble skadd, de fleste ungdommer, kunne Strand Vitsø fortelle til hitra-frøya.no at det var en helt surrealistisk opplevelse.

- Det var helt sinnsyk galskap. Det gir ingen mening i å gå til angrep på en fredelig politisk sommerleir. Det var unger helt ned i åtte-års alderen der.

Lars Johan forteller at de hadde hørt om bombingangrepet på regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Da de hørte noen smell på Utøya trodde de det bare var en dårlig spøk og at noen fyrt av kinaputter.

- Noen ble sendt ned for å be dem stoppe, men plutselig kommer de i fullt firsprang tilbake sammen med mange andre. Da skjønner jeg at det ikke er noen spøk, forteller Strand Vitsø videre.

Han løp bort fra skuddene og gjemte seg i skogen. Der ble Lars Johan liggende i ti minutter, hvor han ringer politiet og til sin mor for å fortelle hva som har skjedd.

- Etter hvert som skuddene nærmer seg løper vi videre ned mot vannet, der jeg gjemmer meg blant klippene sammen med noen andre. Da ble det stilt en lang stund. Da ringer jeg til moren min igjen for å fortelle at jeg er i live. Etter det slår jeg av telefonen min så ingen ringte til meg i tilfelle han var i nærheten. Da ville han sikkert ha kommet.

Våget seg fram

Plutselig startet skytingen igjen i nærheten av vannet. De bestemmer de seg for å løpe videre til de kommer til Kjærlighetstien. Der er det fullt av andre folk som løper oppover stien, men det tror ikke Lars Johan er lurt.

Han blir stående igjen med noen andre, en er skutt i foten.

- Så hører vi skuddene komme nærmere igjen og jeg løper sammen med en annen til en bergvegg der vi blir sittende tett inntil. Der ser vi båter som henter opp flere som ligger i vannet. Etter hvert kommer det en båt nærmere oss og vi våger å gå ned til den. Da vi runder øya ser vi at det ligger døde folk strødd rundt overalt, forteller Strand Vitsø som kom seg trygt over til fastlandet.

Styrket engasjement

Til sommeren er det syv år siden den grusomme hendelsen.

- Det er det mest skremmende, intense og farlige jeg har opplevd. Det er vel dette filmen prøver å formidle. Å oppleve noe som dette setter sine spor så klart, men med meg går det bra. I dag sitter jeg i Fylkestinget og jobber for Arbeiderpartiet, forteller Lars Johan Strand Vitsø.

- For meg har dette styrket mitt politiske engasjement.

Filmen ”Utøya 22.juli ” har norsk kinopremiere 9. mars og det er satt opp flere kinoforestillinger lokalt. I løpet av 2018 og 2019 er det også ventet to filmer til og en TV-serie om Utøya.