De lokale bibliotekene setter i disse dager i gang med lesemotivasjonstiltaket Sommerles.

- Sommerles starter opp når skolene nå tar sommerferie og varer fram til 31. august her på Frøya, sier Gunhild Riiber.

- På Hitra avsluttes Sommerles rundt den 21.august, forteller Wenche Børø Larsen.

Sommerles er for alle barn fra 1.trinn og oppover. Det deles ut gratis lesepass på bibliotekene, og når man leverer inn bøkene under leseperioden, får man stempel eller antall sider lest, notert i passet sitt. De som deltar, får invitasjon til Sommerles-festen i etterkant prosjektet.

Alle bøker teller

- Man må lese minst fem bøker på sitt eget lesenivå, forklarer damene.

- Å bli lest for eller høre på lydbøker regnes også med, for det er like lesestimulerende som å lese selv, sier Riiber.

- Det trenger heller ikke bare være bibliotekbøker, vi noterer ned alle bøker som blir lest i sommerferien, sier Børø Larsen og legger til at man i år kan låne e-bøker på Hitra bibliotek, - vi har et godt utvalg e-bøker for de litt større ungene.

Fargegradering i lesing på Frøya

Ved innlevering av lesepass, får de unge leserne på Frøya, fargegraderte silikonarmbånd etter hvor mange bøker de har lest.

- Man får gult bånd for fem leste bøker, rødt for ti, eller blått bånd for femten bøker og man kan gjerne lese enda flere bøker enn det, smiler Riiber.

- Alle bøker teller, sier biblioteksjef Gunhild Riiber med bibliotekar og sommervikar ut juni på Frøya, Anna Karoline Sandbugt.

Viktig å lese i ferien

Riiber forteller at Frøya bibliotek siden sommeren 2011 har gjort ulike grep for å stimulere barn og unge slik at de holder lesemusklene aktive og friske over sommeren.

- Vi har for eksempel framsnakket «sommerlån» og satt lånefrist til like etter skolestart. Årsstatistikken for utlån til barn og unge i juni og juli, har vært økende for hvert år, med slike enkle grep.

Dette er første gang at Sommerles arrangeres på Frøya og 3. året med Sommerles på Hitra.

- Lystlesing blant barn og unge i sommerferien er kjempeviktig. Det er stortsett elever på barneskolen som deltar, og lærerne merker nok godt når lesingen er vedlikeholdt i ferien, sier Wenche.

På Hitra har det vært rundt 30-35 deltakere med på Sommerles og i år håper de på enda flere.

- I fjor leste de i gjennomsnitt ni bøker hver og de ivrigste leserne måtte innom her for å hente seg nye lesepass underveis.

Gleden av bøker

Begge bibliotekene håper at enda flere barn vil oppdage gleden av å lese, gjennom lesekampanjen.

- En del unger opplever det å lese som et hersk, mens vi er opptatte av å gjøre lesing til en lystbetong aktivitet. Den viktigste begrunnelsen for å være med på Sommerles, er at barna skal få oppleve litteratur og bli i glad i bøker for bøkene beriker oss som mennesker, sier Gunhild.

På lik linje

Frøya bibliotek legger opp til at barn og unge på Mausund, Bogøya og Sørburøy skal kunne delta på lik linje som ungene på hovedøya.

- Vi sender et depot av ønskede bøker til Sørburøy og Mausund filial hjelper de andre. Ungene der får også armbånd og diplom, selv om de ikke har anledning til å ta turen innom biblioteket på Frøya eller være med på lesefesten vår senere i høst.

Elever fra Nabeita, Nordskag og Dyrøy har vært å lånt bøker fra bokbussen tidligere i sommer. - Her er det barn fra Dyrøy oppvekstsenter, som låner med seg bøker og de bøkene teller også med i Sommerles-kampanjen, sier Riiber.

Hvis man er på besøk i øyregionen om sommeren, så kan man få være med i Sommerles på Hitra eller Frøya sier Riiber.

- Og hvis man skal ut reise innenlands i sommer og leser ut bibliotekbøkene sine underveis, kan man levere inn bøkene på bibliotek i hele landet. Med nasjonalt lånekort for hånd, kan man låne seg nye bøker fra biblioteket man befinner seg ved, sier Børø Larsen.

Lånefrister

Ved Frøya bibliotek, vil alle lån som gjøres etter 8.juni bli satt med en lånefrist i august, siden biblioteket har sommerstengt i perioden 6.juli til 3.august.

- Biblioteket på Hitra har åpent hele sommeren og vi har langåpent hver torsdag. Barn fra Frøya kan godt levere inn og låne nye bøker her på Hitra hvis de ønsker det, sier Børø Larsen.

Kjøper inn nye bøker

Begge bibliotek tilbyr bøker på ulike språk og kan være behjelpelige med å bestille inn flere.

- På Frøya har vi nå kjøpt inn en del nyheter innen barnebøker, for blir det litt trøkk i forbindelse med Sommerles og før ferien nå, så da har vi litt å velge blant, sier Riiber.

- Det er viktig med nye barnebøker og vi tar gjerne i mot bokønsker fra barn og unge. Hvis de er ute etter spesielle bøker så kan vi kjøpe inn det de ønsker, sier Børø Larsen.

På Frøya har de kjøpt inn en del nyheter innen barnebøker og på Hitra vil de gjerne ha ønsker om hva de skal kjøpe inn av nye barnebøker. Bildet er fra Bokbussen på Dyrøya.

Sommerlesfester

- På Hitra avslutter vi leseprosjektet med Sommerlesfest på biblioteket lørdag 22.august, sier Wenche.

- Da blir det is, underholdning og trekning av premier blant Sommerles-deltakerne.

- På sommerlesfesten på Frøya, skal det deles ut diplom og Bokormen sponser gavekort som skal trekkes ut blant våre deltakere, forteller Riiber.

- Sommerlesfesten arrangeres tirsdag 22.september og da kommer illustratør og tegnefilmskaper Hans Jørgen Sandnes til Frøya. Han står bak tegnefilmene til Prøysens barnesanger, kjent fra NRK Super. Bøkene om «Detektivbyrå nr. 2» og han har illustreret de nye utgavene av Anne-Cath. Vestlys «Mormor og de åtte ungene».