Fire gutter og to jenter tok nylig praksisen i juniorkurs (hastig-hetslisens) i bilcross/crosscart. Teoridelen har de tatt tidligere.

- Vi har en som har igjen praksisen i crosscart, men det blir ordnet i løpet av sensommeren. Han blir da den første som kjører crosscart for NMK Hitra, forteller kursinstruktør Jorun Pedersen.

NMK Hitra arbeider i disse dager for å få banen ferdig og god-kjent for crosscart.

Crosskart er en go-kart som er påmontert større hjul, fjæring og veltebur slik at den kan kjøres på rallycrossbaner, altså en blanding av go-kart og rallycross.

I den solide rørrammen sitter føreren fastspent i 4-punkt sele og får en enorm fartsfølelse selv i moderate hastigheter. 0-100 km/t går unna på 3 sekunder i den største klassen. I tillegg til rallycrossbaner kjøres det også sprintrace og bakkeløp. I Norge har sporten NM-status og det kjøres også mesterskap i NEZ. Du kan starte med crosscart det året du fyller 6 år.

Bilcross er hastighetskonkurranse for biler på permanent bane med grus eller delvis fast dekke. Bilcross kjennetegnes ved at bilene skal være rimelige i innkjøp, og at deltagerne forplikter seg til å selge bilen for en pris fastsatt i bilcross-reglementet, hvis det under et stevne kommer inn bud på bilen innen en fastsatt tidsfrist. Personlig sikkerhetsutstyr kan fjernes før salg. Du kan starte med bilcross det året du fyller 15 år,

Det kreves bestått juniorkurs til førere under 18 år, og du må også ha gyldig medlemskap i klubb tilsluttet NBF (Norges bilsportsforbund) Alle under 18 må ha ledsager med gyldig lisens.

Teoridelen består av organisering av bilsporten, krav til deltakeren, krav til arrangøren, avvikling av konkurransen, praktiske øvelser, innsjekk, teknisk kontroll og kjøring.

– Vi setter stort fokus på sikkerhet og fair race som går på etikk og moral. Det handler rett og slett på hvordan vi oppfører oss mot hverandre, forklarer Jorun Pedersen.

Det er en teoretisk prøve på 30 spørsmål som en må ha bestått for og ta den praktiske delen.

- Under den praktiske delen som vi tok nylig, gjennomgikk vi innsjekk, teknisk, sikkerhet, personlig utstyr, generelle reglement, flagg, praktisk kjøring- beherske bilen, kjøring mellom kjegler dette for og tilpasse fart i sving , startprosedyrer, opplyser kurslederen.

Alle seks besto kurset, og motorsportklubben gleder seg til å se de ungene førerne i aksjon frem-over.