Lokalavisa har tidligere skrevet om at Folkehelseinstituttet for første gang har anbefalt vaksine mot Tick Born Encephalitis (TBE)-virus, som flåtten kan bære.

For de fleste vil viruset føre til influensa, men kan i værste fall være dødelig. I motsetning til den mer kjente flåttsykdommen borreliouse skjer TBE-smitten med en gang.

- Det er ingen som har fått påvist TBE-virus på Hitra ennå. Ut fra prøver som folkehelseinstituttet gjorde i fjor, var det 0,4 % av flåtten på Hitra som har dette viruset i seg. Det vil si 4/1000 flått har TBE-virus, så sjansen for å bli smittet er ikke stor, mener kommuneoverlegen på Hitra, Leif Johan Langdahl.

- Ta vaksinen hvis du er bekymret

Likevel føler han det er viktig å informere om farene ved TBE-viruset, selv om ingen har blitt smittet ennå.

- Det er klart at de som er mye i skog og mark, bør vurdere å ta vaksinen. Det er greit at folk ikke blir redde, fordi det er det ingen grunn til. Men for de som føler seg litt bekymret vil jeg anbefale at man tar vaksinen. Det er bedre å være føre var, selv om sjansen er liten for å bli smittet, forteller Langdahl.

Barn ekstra motstandsdyktige

Kommuneoverlegen forklarer videre at viruset slår hardere fra seg for voksne enn for barn.

- TBE-viruset rammer vanligvis mer jo eldre man er, så barn pleier ikke å bli så hardt rammet av det. For de fleste som får viruset vil det bli rundt 10-14 dager med sykdom, der influensa-lignende symptomer kan skje. Av de som får "influensaen"blir så 3/4 friske, mens 1/4 kan få nakkestivhet, lammelser og hjernehinnebetennelse i værste fall.

Her er anbefalingene fra Folkehelseinstituttet

  • Barn og voksne som ofte får flåttbitt i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Risikoen for smitte er utfra dagens kunnskap størst i kystområder i Agderfylkene, Telemark og Vestfold og i tilgrensende geografiske områder. Det ser også ut til å være en viss risiko for å bli smittet ved kysten i Østfold, samt i kystnære strøk i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Anbefalingene gjelder både fastboende og besøkende.

  • De som bør vurdere vaksinasjon er for eksempel skogsarbeidere, orienteringsløpere og personer som bor i telt, går tur eller oppholder seg mye i «flått-terreng» i områder med kjent risiko for TBE-smitte.

  • Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales det er å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått. Det anbefales å gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt. Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg. Det er som regel ikke mulig å foreta en bekjempelse av flått i naturen. For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.

  • Etter ferdsel i områder med mye flått bør man inspisere huden, spesielt hos barn. Likeledes bør man lete etter flått på tøyet, også på vrangen. Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg. Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke.

  • Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen.

  • Vaksine kan fås ved henvendelse til fastlege.