Olav Hovde har feriehus på Inntian, og er mer der enn i leiligheten i byen.

- Jeg jobber i nordsjøen, så jeg har mulighet til å være på det beste stedet som finnes når jeg har fri, sier han med et smil.

Lørdag gjorde han store øyne, da han fikk se ei gås helt ulik de velkjente grågjessene. Den var en god del mindre enn den kjente grågåsa, og så var den mye mørkere av farge. Fuglen var ei ringgås.

- Jeg har snakket med flere her på Inntian, også eldre personer, og ingen av dem har sett ei ringgås her tidligere. Så dette var kjempemoro, sier Olav, og legger til at gåsa så sliten ut.

- Vi så den på søndag også. Den lå og beitet, og vi har latt den få fred.

Hekker på Svalbard

Ringgåsa hekker på arktiske øyer, blant annet på Svalbard, og trekker langs kysten vår på tur til og fra hekkestedet.  Svalbardgjessene (av underarten hrota) overvintrer hovedsakelig i Danmark og England.

Forrige registrerte observasjon av ringgås på Frøya var en flokk på rundt tjue individ trekkende i sørlig retning over Titran i september i fjor, og også tidligere år er ringgåsa sett på trekket flere steder i kommunen. Funnet på Inntian, hvor gåsa går og beiter, skiller seg derfor noe ut fra tidligere observasjoner.

Det er også gjort noen få observasjoner av arten på Hitra. Siste gang i 2011, da ett individ ble sett i Strandfjæra. Funnene er uansett såpass sjeldne at ringgåsa ikke kan betegnes som en vanlig art hos oss.