- Ildsjelene i skolekorpset på Strand er de jeg kan takke. De skapte et godt miljø, både musikalsk og sosialt. Et inkluderende miljø der jeg trivdes så godt at jeg fortsatte, sier Ask Ibsen Lindal.

Etter hvert ble det sommermusikkskole, kretskorps og seniorbrass. For to år siden flyttet han til Trondheim for å gå skole. Da ble han med elitedivisjonskorpset musikkforeningen Nidarholm, ett av landets beste.

Han ble kjent med folk so hadde vært i Garden, og ønsket seg dit. Men så enkelt var det ikke. Han ble plassert i Sjøforsvaret, men søkte så til Kongens Gardes musikktropp. Etter prøvespill kom han inn. Som en av tre på hans instrument, euphonium.

- Trolig en blanding av dyktighet og flaks at jeg kom inn. Det er ujevnt tilsig på de forskjellige instrumentene. I den grad det er dyktighet, så har jeg vel fått litt igjen for minst tre-fire timers trening i uka gjennom 10-12 år, sier Ask Ibsen Lindal.

TRENING: Det ligger svært mye terping og trening bak det som vises frem under drill og konserter. Her på generalprøven før konserten på Oscarsborg nylig.

Best i verden

Han beskriver tjenesten som militær musiker som en fysisk tung tjeneste, men at det er tungt på en bra måte.

- Her er det veldig fokus på marsjering og disiplin. Fra oktober til påske var det tjeneste fra 06 til 20 hver eneste ukedag. Men så gir det resultater. I Canada fikk vi høre at vi er best i verden. Det er stort å være med når man får sånne tilbakemeldinger, sier 21-åringen fra Hitra.

Royal Nova Scotia International Tattoo heter arrangement i Canada der Ask og resten av musikk og drilltroppen opptrådte for 50-60.000 tilskuere pluss et titalls amerikanske og canadiske tv-kanaler. De er nettopp kommet tilbake fra Canada etter to ukers opphold.

I GARDEN. Ask ibsen Lindal har hatt et svært spennende og innholdsrikt år i Hans Majestet Kongens Gardes musikktropp.

Lærer å bli god

17. mai i Oslo trekker han også frem som en stor opplevelse dette året. Men kanskje husker han aller best den første store konserten, i februar foran et fullsatt Oslo konserthus.

Ask Ibsen Lindal sier at han spesielt tar med seg at han har lært hvordan man skal lære og hvordan man kan lykkes. Særlig hvor strenge krav det må være og hvor stor disiplin man må ha.

- Når vi kan gå fra «ingenting» til verdens beste i løpet av et halvt år, da er det klart at måten å jobbe på kan overføres til hva som helst. Man kan bli god i mange ting hvis man bare jobber hardt for det og er disiplinert, sier han.

Studier

Når høsten kommer, og den spesielle og spennende militærtjenesten er over, skal han studere til ingeniør i Trondheim.

Musikken vil han ta en pause fra under studiene, men han er sikker på at han vil vende tilbake til å ha musikken som hobby.

For korpsmusikk har han vært glad i siden han som barn kom med i et inkluderende miljø på Strand. Takket være ildsjeler som for andre gang på tre år har sett en av sine korpselever havne i Hans Majestet Kongens Musikktropp. Joachim Elvemo Øien er den andre.