- Hvis utdanningsforbundet står steilt på denne tolkningen av loven, vil det bli svært problematisk å rekruttere ledere i distriktet, svarer Roger Fredheim, kommunealsjef i Frøya kommune.

Alle barnehager skal ha en styrer

Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag har gjort en henvendelse til fylkesmannen der de med henvisning til barnehageloven påpeker at mange kommuner bryter kravet om at alle barnehager skal ha en styrer som har barnehagefaglig kompetanse. De viser til kommuner som har valgt felles styrer for flere barnehager, og til løsninger som velges ved oppvekstsentra. Ett oppvekstsenter i øyregionen nevnes spesielt i deres skriv til fylkesmannen. De påpeker at det nyåpnede Nabeita oppvekstsenter er et relativt stort oppvekstsenter med 100 skoleelever og 50 barnehagebarn, men at de der ikke har noen egen styrer for barnehagen. På Nabeita er rektor leder for hele oppvekstsenteret, mens man for barnehagen har en fagleder i femti prosent. Utdanningsforbundet mener dette er i strid med lovverket.

- For å sikre kvaliteten i det pedagogiske arbeidet i barnehagen, er det nødvendig å beholde dagens lovbestemmelse om en styrer for hver barnehage, at styrer må være utdannet barnehagelærer og at styreren sikres nok tid til å være leder. Styrer må være til stede i barnehagen hver dag. Barnehager der styrer ikke er daglig til stede gir et dårligere tilbud til barn og foreldre, sier Lisbet Strickert til lokalavisa Hitra-Frøya. Hun er leder av Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag.

- Barnehager der styrer ikke er daglig til stede gir et dårligere tilbud til barn og foreldre, sier Lisbet Strickert, fylkesleder i Utdanningsforbundet.

- Vi har god løsning på Nabeita

Kommunalsjef for oppvekst i Frøya kommune, Roger Fredheim, mener Utdanningsforbundets strenge tolkning av loven ikke vil tjene barnehager i utkantskommuner der man i utgangspunktet sliter med å skaffe nok fagutdannet personell til barnehagene.

- Skal man oppfylle dette kravet, betyr det at man må finne en leder som både har lærerutdanning og barnehagefaglig utdanning. Det er mulig man i større byer kan klare å rekruttere ledere med en slik bakgrunn, men det vil være svært vanskelig i en kommune som vår. Det andre alterantivet er da å ansette egen styrer for barnehagedelen. Men dette blir også feil. Et oppvekstsenter bør ha en som leder hele senteret. Når det gjelder Nabeita så har vi en god løsning der vi har et lederteam med god barnehagefaglig kompetanse. Hvis utdanningsforbundet gis rett i sin tolkning, så må vi søke dispensasjon fra loven. Men jeg ser ingen grunn til det, da jeg mener kravene til ledelse er ivaretatt, sier Roger Fredheim i Frøya kommune.