Arbeiderpartiet på Frøya gjør en knallsterk måling kort tid før valget. I målinga, utført av Norfakta på oppdrag fra lokalavisa Hitra-Frøya mellom 17. og 24. august, oppnår Ap hele 45,1 prosents oppslutning. Det er en økning på nær fem prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet for fire år tilbake. Blir dette valgresultatet, er Ap dermed ikke langt unna rent flertall alene. Målinga tyder på at Ap kan ta enda en plass i kommunestyret, og ha totalt elleve av 23 plasser.

I tillegg kan målinga tyde på at Sosialistisk Venstreparti gjør et lite framskritt, såpass mye at det kan gi partiet ett ekstra mandat i kommunestyret. Tilsammen vil da Ap og SV kunne kontrollere et flertall i kommunestyret.

Frp kan miste to av fem

Fremskrittspartiet får på sin side en skikkelig skrell på målinga, og kan miste to av sine fem plasser i kommunestyret. For de andre partiene er det kun små utslag mellom valgresultatet i 2011 og denne målinga. Venstre beholder posisjonen fra 2011-valget, og vil med Frps tilbakegang komme inn som Frøyas nest største parti.

- Megatendensene på landsbasis slår også til på Frøya, med relativt gode tall på Ap som er i opposisjon. Mens posisjonspartiene får kjørt seg noe mere. Frp ligger an til å gjøre et vesentlig dårligere valg enn sist. Men vi har sett det før at Frp er veldig flink til å mobilisere inn mot valget, sier Jarle Gulbrandsen, prosjektleder/daglig leder i Norfakta.

Nykommer Miljøpartiet De Grønne oppnår bare 1,2 prosent på denne målinga, noe som vil være for lite til å få en plass i kommunestyret.

Politisk barometer for Frøya, basert på intervjuer med 350 frøyværinger i perioden 17.-24. august. Kilde: Norfakta

56 prosent av kvinnene støtter Ap

350 personer er spurt om hvilket parti de ville stemt på dersom det var kommunestyrevalg i dag. Ser vi på kjønnsfordelinga, er det tydelig at Frøya AP og sittende ordfører Berit Flåmo har et meget godt grep om kvinnene. Hele 56 prosent av alle spurte kvinner sier de vil gi sin stemme til Ap og Berit (tilsvarende 36 prosent av alle menn).

Ap har også størst oppslutning i alle aldersgrupper; både de yngste og de eldste ser på Ap som førstevalget. Men aller mest i alderen 45-59 år, der over halvparten sier de vil stemme Ap.

For Frps del er det klar overvekt av menn som sier de vil stemme partiet; det samme gjelder også Høyre og Venstre. For sistnevnte ligger imidlertid kvinneandelen ganske høyt.

Frp har flesteparten av sine velgere i alderen 60+, mens Høyre i ifølge denne målinga et "ungdomsparti" på Frøya, med flest velgere under 30 år og 30-44 år, mens det er relativt få over 45 år som sier de vil stemme Høyre.

Lav lojalitet i KrF og Frp

Ser vi på hva velgerne sier de stemte i 2011 og hva de samme sier de vil stemme nå, er det Ap som nyter størst lojalitet, der 77 prosent sier de vil stemme Ap igjen.

- Arbeiderpartiets lojalitet er ganske høy med 77 prosent. Bevegelsene de senere årene har normalt vært betydelig over dette. Mens Frp, som tradisjonelt har hatt lojale velgere, har noe mindre lojalitet på Frøya enn det som er vanlig, med en lojalitet på 57, kommenterer Gulbrandsen.

5 prosent av Frp-velgerne i 2011 sier de nå vil gå til Høyre, 6 prosent til Ap, mens 22 prosent er blitt usikker.

- Frp har en relativt stor vet ikke-prosent blant dem som stemte. Håpet til Frp er å få mobilisert disse tilbake. Ap har 15 prosent på vet ikke, det er mer normalt, sier Gulbrandsen.

Også i KrF-leiren har 2011-velgerne blitt usikre. KrF har lavest lojalitet blant sine velgere, der nå bare 45 prosent sier de vil stemme partiet igjen. 19 prosent sier de vil gå til Ap denne gangen, mens hele 36 prosent av KrF-velgerne fra 2011 sier de nå ikke vet hva de skal stemme.

Berit Flåmo, Ap:

Sittende ordfører og 1. kandidat for Ap, Berit Flåmo, blir både overveldet og ydmyk når lokalavisa overbringer tallene fra Norfakta.

- "Gurimæ!"Blir dette valgresultatet, er det for godt til å være sant, utbryter Flåmo, som samtidig er veldig påpasselig med å understreke at dette kun er ei meningsmåling.

- Det er resultatet den 14. som avgjør. Så dette skal ikke være noen hvilepute for Ap. Vi skal ha føttene på jorda og fortsatt jobbe med strategien vi har lagt fram mot valgdagen. For det er slett ikke alltid at målingene slår til. Men man blir jo glad og ydmyk over et slikt resultat, og det er artig at folk legger merke til det arbeidet vi gjør. Når vi er ute på stand, sier mange at de har lagt merke til at det har vært ro de fire siste årene. Det virker som folk syns det gir en viss trygghet. Samtidig har jeg lyst til å si at samarbeidet med Høyre har fungert bra i denne perioden, sier Flåmo.

- Hvis bare kvinnene hadde bestemt, hadde Ap fått over halvparten av alle stemmer. Hva tenker du om det?

- Det har med at vi på lista har annenhver kandidat mann og dame. Det er vi det eneste partiet som har gjort. Miljøpartiet har vel en god del damer, mens både Høyre og Frp har få, svarer Flåmo.

- Hva skal dere gjøre de neste 14 dagene for å beholde posisjonen?

- Vi har lagt opp en strategi i partiet med alle som står på lista. Den er det viktig at vi holder på. Vi skal fortsatt være aktive på stand, være ute og argumentere for det vi står for og de sakene vi har pekt ut som viktige for oss.

- Har dere snakket om framtidige konstellasjoner med andre partier?

- Nei. Vi må se valgresultatet først.

Aleksander Søreng, Frp:

Aleksander Søreng, Frps toppkandidat, responderer på tallene med å si at nå på partiet "peise på" de neste dagene for å ta igjen det tapte.

Aleksander Søreng (Frp) håper partiet kan hentet tilbake de to mandatene Frp ligger an til å miste.

- Dette er jo ikke hyggelige tall, men viser at vi har en jobb å ta tak i, og det kommer vi til å gjøre. Det er viktig for Frøya-politikken at vi er tilstede, og vi håper i alle fall at vi kommer opp på det nivået vi hadde ved valget i 2011 og får beholde våre fem representanter, sier Søreng.

Han tror at Frps motbakke på riksplan, samt at lokalpartiet lenger ikke kan lene seg på den profilerte toppkandidaten Hallgeir Bremnes, kan være medvirkende til tilbakegangen på målinga.

- Vi er spent og tror at vi kommer til å reise oss. Vi har mange besøk de neste dagene og skal være mye ute blant folket for å prøve å kapre noen av dem tilbake. Vi er i hvert fall innstilt på å gi Frøya et politisk skifte. Det hører vi ute på stand at folk er klar for, sier Søreng.

Ola Vie, SV:

Ola Vie, toppkandidat for Sosialistisk Venstreparti, kaller målinga "kjempepositiv" for SV.

Ola Vie (SV) ligger an til å få ett ekstra mandat i kommunestyret.

- Jeg vet ikke andre måter å kommentere dette på enn å kalle det kjempepositivt. For oss bør denne målinga gi oss et ekstra spark i ræva med tanke på den valgkampen vi har planlagt. Vi må være enda tydeligere på de sakene som er våre, og det skal vi klare, sier Vie.