Nå kjemper innbyggerne fra Hopsjø, Hestnes, og Stamnes om å endelig få smake rent vann fra springen.

- Du kan jo selv se forskjellen på de to glassene, sier Einar Brendboe som er på 17.plass på Arbeiderpartiets (Ap) valgliste.

På bordet står to vannglass. Det ene er fylt av vanlig blankt vann fra et borhull, etter å ha vært igjennom et helt nytt filter Brendboe har fått på plass. Om sommeren må han bytte filter annenhver uke fordi det kommer så mye skit og kryp fra brønnen til vannkrana. Det andre glasset på bordet er fylt med noe som minner mer om en meget bitter variant av eplejus fra brønnen han har i tillegg og som ikke har vært igjennom et helt nytt filter.

- De som ikke er herfra og drikker det vannet vi har her, skiter seg ut, for å si det rett ut. De blir veldig dårlige i magen og sier at vannet smaker stygt, forteller Brendboe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tydelig forskjell på de to vannglassene. Foto: Einar Brendboe.

- Fant 20 cm lang igle

Lars Dagfin Hestnes som er på 11.plass for Fremskrittspartiets (FrP) valgliste, har også fått oppleve ufordelen av å ikke ha tilgang på kommunalt vann.

- Kona mi fikk ikke trykk fra hageslangen og skrudde den av. Da kom det ut en igle på rundt 20 cm som var klemt fast. Det som er ekkelt å tenke på er at sånne kryp kan bli oppløst ved varmtvannstanken og drukket av oss.

- Mark og andre virveldyr finner jeg hele tiden. Ei jeg kjenner har til og med fått en ål i rørene! Det er mye rart vi både drikker og dusjer med. Vi består jo av denne skiten, ler Brendboe oppgitt.

Han henter en hvit t-skjorte for å understreke poenget sitt. Gule, lange streker kan sees flere steder på plagget.

- Vi kan ikke vaske hvite klær her for da blir de rett og slett ødelagt. Det eneste dette kan brukes til er malingsklær, men vi har ikke mer å male.

Artikkelen fortsetter under bildene.

En ål er blant skapningene som har havnet i rørene til drikkevannet. Foto: Privat.
- Denne hvite t-skjorta fikk jeg i sommer, men nå er den kun brukende til vaskefille, sier Brendboe.

- Ville gitt kommunen ekstrainntekter

Hestnes forteller at det er pågang på tomter i området, men at ingen vil kjøpe uten ordentlig vann.

- Selv har jeg 32 hyttetomter og syv boligtomter, mens totalt er det over 100 tomter som er ferdigregulert her. Alle disse kunne gitt Hitra kommune ekstrainntekter bare i forhold til årsavgift på vann, men også økt handel og andre positive effekter.

- Hva tenker du om at noen kanskje vil stille spørsmål omkring om du gjør dette for å få solgt tomtene du har?

- Dette handler om å få rent vann. Folk som bor her har ventet i over ti år på å få det. Jeg har vært med å kjempet siden 2006, men kampen går lengre tilbake i tid.

- Jeg har ingen tomter, men kjemper fremdeles for å få bedre vann. Flere har brukt 50.000 av sine egne sparepenger for å bore etter vann i desperasjon, men kun funnet sjøvann som ikke kan brukes, legger Brendboe til.

Foreslår to løsninger

Selv om de er fra ulike partier, er Brendboe og Hestnes helt enige i at nå må noe gjøres.

Derfor er det utarbeidet et forslag om at vannbehovet blir løst med to adskilte prosjekt, som ble sendt inn til kommunen i desember 2014, av arbeidsgruppen for vannforsyning Hopsjø-Hestnes-Stamnes.

En lokal vannforsyning på Hestnes-Stamnes. Eventuelt et samarbeid med Asmundvåg vannverk som er et privat vannverk.

Å forlenge vannledningen som stopper ved vestkanten av Melandsjø

Administrasjonen i Hitra kommune mener det er økonomi som kan hindre at de to løsningene blir prioritert. 90 millioner er foreløpig beregnet for Jøsenøya. Utenom dette er det beregnet kostnader for 16,7 millioner kroner for perioden 2014-2019.

Dette gjør det vanskelig å gå for arbeidsgruppens forslag som er beregnet til 16 millioner kroner for vannbehandlingsanlegg, pluss mer, argumenterer rådmannen i sin innstilning til saken.

- Menneskerettighet å ha rent vann

Selv på det nye filteret til Brendboe er det begynt å komme småkryp inn. Foto: Rune Eian.

Senterpartiets (Sp) ordførerkandidat Lars Peder Hammerstad stiller seg bak kravene til Brendboe og Hestnes.

- Det er en menneskerettighet å ha rent vann og disse folkene har ventet lenge nok. Jeg synes ikke man bør vente på å se hva som skjer med Jøsenøya og Marine Harvest. Man vet aldri hva som kan skje i de bransjene og da kan man risikere at det tar ennå lengre tid. Derfor bør utbyggingen starte snarest.

- Argumentene som brukes i mot er at det er for lite penger til rådighet. Hva synes du om det?

- Den kjøper jeg ikke. Det er alltid en egen ramme for vann fordi man kan sette opp vannprisen. Jeg vil også si at denne saken er såpass viktig at man burde ha ventet etter valget med å behandle den. Nå kan det bli en situasjon der man vedtar en vannplan før valget, slik at folk ikke får påvirket saken slik man bør i et lokaldemokrati. Slik bør det ikke være.

- Vil ikke love for mye

Hos sin partifelle Eldbjørg Broholm (2.plass for Ap), får Brendboe mindre lovnader.

- Selv om det er valgkamptider, vil jeg ikke love for mye, fordi vi ikke har fått diskutert saken nøye nok i eget parti. Samtidig vet jeg de har jobbet lenge for å få bedre vann, så jeg synes det er bra de står på, roser hun.

- Hva tenker du omkring hva en slik utbygging vil koste? Sp mener det kan finansieres gjennom vannavgiften.

- Det er sant, men man må vurdere hvordan dette vil påvirke vannavgiften for innbyggerne i kommunen og hvilke andre prosjekter som allerede er i gang. Men vi skal høre på argumentene og ta en avgjørelse politisk.

- Hammer mener det er merkelig at vannplanen ikke blir avgjort før etter valget. Hva tenker du om det?

- Senterpartiet har en representant i kommunestyre nå, så de kan absolutt påvirke prosessen etter slik de ble valgt inn sist, svarer Broholm.

- Oppfordrer beboerne til å møte opp

- Vi har kjempet for bedre vann i over ti år. Nå er det på tide at vi blir prioritert. Vi forventer ikke at noe blir gjort med en gang, men at det i hvert fall kan komme inn på vannplanen slik at noe kommer i gang før 2019, mener Brendboe og Hestnes.

- Derfor vil vi oppfordre alle beboerne i området om å komme på formannskapet tirsdag 8.september og kommunestyremøtet onsdag 9.september. Dette er en såpass viktig sak at vi håper så mange som mulig dukker opp for vise hva de synes. Det er nå vi kan påvirke, legger de til.