Turngruppa i Frøya IL har siden den ble startet opp på 1970-tallet vært en av de største idrettsgruppene for barn på Frøya. Den siste sesongen hadde de cirka 100 aktive, og mye tyder på at dette tallet blir større når basishallen åpnes for bruk i slutten av september.

Etter planen skulle hallen stått klar til skolestart, men prosjekter er noe forsinket, og i disse dager legges gulvet i hallen. Apparatene er ennå ikke levert, og disse skal også monteres før det som blir en moderne gymsal vis-a-vis Frøyahallen kan tas i bruk.

Fullbooka før åpning

Line Strømøy i turngruppa har vært en av pådriverne for at Frøya skal få en slik hall, og like før den står klar, føler hun seg trygg på at den vil bli mye brukt.

- Det aller meste av halltida er fullbooket av turn og tae-kwon-Do. Og vi i turngruppa får mange henvendelser fra foreldre som vil melde barna sine inn i turn. Så har blir det mye aktivitet, sier Line Strømøy.

Flere nøster

Turngruppa utvider sine tilbud i begge ender av aldersskalaen.

Helt nytt blir ei foreldre-barn gruppe, der barna er mellom ett og tre år.

- Dette er lekbasert, der ungene sammen med foreldre blir kjent med hallen, forteller Line Strømøy.

Nøsteturn-gruppa (fra tre år) har vært populær gjennom mange år, og der har det vært venteliste på å få være med. Nå utvider de fra en til to grupper, med plass til 25 barn i hver.

For barn i skolealder deles det opp i gymlek for de fra 1. til 4. klasse, og to grupper for de fra 5. klasse og oppover. Her kan man velge om man vil være med på konkurranserettet trampett og/ eller tumbler, eller drive basisturn uten konkurranse-elementet.

Cherleader-gruppa fortsetter som før som et tilbud til ungdom fra 10. klasse og oppover.

Tilbud for voksne

Helt nytt blir et tilbud for voksne, der man ut fra egne forutsetninger kan drive med gymnastikk.

I tillegg til alt dette jobber turngruppe med å få til et tilbud for folk med funksjonsnedsettelse.

- Her er vi i kontakt med både vernepleiere og trenere, og tjenesten for funksjonshemmede, som skal hjelpe oss med opplegget. Vi har det ikke helt klart ennå, og det er ikke bestemt om dette skal bli en egen gruppe, eller om de skal gå inn i de forskjellige andre gruppene vi har, forteller Line Strømøy.

Viktig for motorisk trening

Det spesielle med en basishall er at den har oppmonterte treningsapparater for gymnastikk og turnøvelser. Strømøy mener denne typen trening er blitt viktigere med tida.

- Det viser seg at barn som vokser opp nå har dårligere motorikk enn før. Det handler om at det er lenge siden man hadde gymsaler med de tradisjonelle apparetene, og at de som vokser opp leker mindre ute, med for eksempel å klatre i trær. I en basishall er først og fremst motorisk trening man holder på med, sier Line Strømøy fra turngruppa i Frøya IL.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no