Sportsbransjen AS skriver i en pressemelding: Regjeringen er enige om å heve grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fra 200 til 350 kroner. Sportsbransjen frykter økningen vil før til konkurser, spesielt for lokale kjøpmenn og familiebedrifter.

Åtte av ti sportsbutikker befinner seg utenfor Norges fem største byer og flere i distriktene sliter allerede under sterkt prispress.

– Jeg er glad for at regjeringen har justert forslaget på 500 kroner, men dette vil fortsatt påvirke bransjen. Det er den lokale sportsbutikken på bygda som taper mest på endringen, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjens interesseorganisasjon. Omtrent 40 prosent av landets sportsforretninger taper i dag penger, og andelen er høyest i distriktene.

Kan miste store del av omsetningen

Sportsbransjen omsetter årlig for 16 milliarder kroner i Norge og regjeringens enighet om økt momsgrense kan bety flere milliarder i tapt omsetning.

– Regjeringen burde være opptatt av å sikre norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. I stedet vedtar de et momsfritak for utenlandske aktører, som er direkte konkurransevridende – og som vil ødelegge for hele den norske handelsstanden, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS. Sportsbransjen AS representerer ca. 90 prosent av den norske sportsbransjen.

Sponser utenlandske aktører

Bransjen opplever at regjeringen velger å sponse norske næringsdrivendes tøffeste konkurrenter med et utvidet momsfritak. I praksis kan det få store konsekvenser.– Vi er allerede verdens mest kjøpekraftige nasjon og de fleste av oss har god nok råd til å betale moms på varene vi skal kjøpe. Vi har derimot ikke råd til at butikker, lager og andre viktige arbeidsplasser legges ned eller flyttes ut av landet. Dette er ikke veldig god nærings- og distriktspolitikk, sier Kristiansen.

Jobbet for endring

Både Sportsbransjen AS og en rekke andre store og små aktører fra detaljhandelen har jobbet for å sikre god informasjon og dokumentasjon på de potensielle konsekvensene av endringene. Kristiansen mener regjeringen har gjort lite for å utrede på egen hånd.

 – Det er umulig å forstå regjeringen her. De ønsker å fremstå som næringsvennlige, men tar beslutninger som påvirker oss kraftig, basert på et veldig tynt faktagrunnlag, sier Kristiansen.