- Vi har sett i deltakerlistene fra alle disse årene, og listene viser cirka 2.500 navn.

Det forteller leder i Vest-Hitra idrettslag, Bjørg Reitan Bjørgvik, få dager får det tradisjonsrike turmarsjen skal ha sin jubileumsrunde rundt det særegne fjellet på vestlige Hitra. Som vanlig arrangeres Tonningen Rundt i pinsehelga, på søndag 1. pinsedag.

Bjørgvik forteller at også jubileumsarrangementet vil gå av stabelen i velkjente former, med start i Svankilen ved Kvenværet og rast på den populære stranda ved Sagvatnet i bunnen av Munkdalen.

- Her selger vi kaffe, vaggel og pølser, forteller Bjørgvik.

"Alle" stanser for en rast ved Sagvatnet, som har en av øyregionens fineste sandstrender.

Tonningen Rundt er det største gjenværende arrangementet til Vest-Hitra IL. I jubileumsskrivet i forbindelse med Vest-Hitra idrettslags 50-årsjubileum i 2012 (35-årsjublieum for Tonningen Rundt), står det at det på det tidspunktet allerede var passert minst 10.000 deltakere. Det er ifølge arrangøren bare to personer som har gått alle 39 gangene.

I fjor gikk 383 voksne og barn løypa, som går både langs fin skogsvei og i mer krevende terreng opp Tonninghalsen og langs myrene tilbake til Svankilen.

Oppstarten

I 1977 ønsket Vest-Hitra idrettslag å få til litt aktivitet, og bestemte seg for å lage et tur-løp. Den gangen var det ”Laugen rundt” som var løypa.

Det viste seg imidlertid at den 2 mil lange løypa ble for lang for de fleste. Året etter bestemte idrettslaget seg for at å gå rundt Tonningen var en passende rute. Det første året var det mellom 160 og 170 personer som deltok, og etter hvert har flere og flere deltatt.

Startet med gudstjeneste

De første årene var det også en friluftsgudstjeneste på gården der løypa begynner i forbindelse med turen. Etter hvert som interessen dalte bestemte arrangørene og presten seg for å slutte med gudstjenesten

Det er folk fra hele Hitra som deltar på den populære turen, men også frøyværinger og turister har funnet veien til Svankild.

950 50 030 Bjorn.Ronningen@hitra-froya.no