Med et laangt opptog av rundt 3.000 utøvere fra 23 deltaker-øyer og et totimers program inne på stadion i hovedstaden Visby, er de 17. øylekene offisielt åpnet lørdag kveld.

Dette er for andre gang på svenske Gotland.

- Dette har vi planlagt i flere år, nå er det på tida å gjøre vårt beste, akkurat som dere utøvere skal gjøre denne uka. Vi skal sette rekorder, og vi skal skape nye vennskap. Island Games er jo kjent som friendly Games, sa Gotlands ordfører under åpninga.

Hitra og Frøya

En tropp på over 80 idrettsutøvere fra Hitra inntok Gotland under Island Games.

- Vi gleder oss kjempemye, sier Hege Alice Østmark, sekretær i styret for Hitratroppe før hun reiste sammen med troppen fredag morgen mot den svenske øya i Østersjøen.

- I år har vi en solid tropp med utøvere til fotball, både på dame og herresida, volleyball-damene, herrer i golf, og begge kjønn representert i skyting, utdyper Østmark.

Også leder i Frøya IGA, gledet seg til å overvære Frøya-troppens prestasjoner under Øylekene.

- Det er en sterk tropp  og vi gleder oss enormt. Jeg var selv deltaker på Gotland da det ble arrangert Øyleker der i 1999. Jeg husker godt hvor høytidelig og ærefullt det å representere øya si og Norge i disse lekene. Jeg tror mange av de som deltar for første gang i år vil bli imponert over hvor stort arrangement dette er, sier Frode Larsen.