SERIEMESTERE 1975: Foran fra venstre: Ingemar Jektvik, Knut Kvernberg, Dagfinn Aune, Jann Haugnes, Håvard Jensen og Magnar Ansnes. Bak fra venstre: Anton Fjeldvær, Geir Bjørnstad, Frits Kjølsø, Sven Amund Fjeldvær, Torbjørn Kvalvik og Arve Kristoffersen.  Foto: Hitra-Nytt

Vi har skapt overskrifter i femti år. Nå leverer vi med kjentfolk-garanti!

Endelig er den her! Hitra idrettslags jubileums-praktbok er klar: «Hitra IL 50 år med samhold, svette og suksess». Lørdag 30. november kl. 10-14 lanseres boka på vår stand i Hjorten kjøpesenter, hvor forfatter Krister Olsen signerer bøker. Kun 300 kroner for 284 rikt illustrerte sider.

Vi leverer med kjentfolk-garanti! Her vil du helt sikkert kjenne igjen mange fra Fillan/Ansnes/Barmfjorden-området i bilder og tekst. Kanskje er du også omtalt selv?


Idrettslaget har skapt overskrifter i femti år

Hitra idrettslag har skapt overskrifter gjennom femti år, og idrettstalenter fra vårt område har gjort seg bemerket lenger enn det også. Jubileumsboka forteller detaljrikt om våre 17 idretter, rikt illustrert med bilder av lokale folk og idrettsprestasjoner, funfacts, navn og viktige hendelser i klubbens historie, fra 1970 og fram til dagens aktive unge og eldre.

SERIEMESTERE I 1988: Hitras J16 tok nok et mesterskap i utendørsserien i 1988. Foran fra venstre: Kari Reitan, Marianne Ottebergsen, Tine Sæther, Hege Bekkvik og Oddveig Strand. Bak fra venstre: Trener Ann Kristin Kjerringvåg, Tonje Trønnes, Heidi Haltland, Lena Nilsen, Unn Alma Skatvold og Cathrine Solsletten.  Foto: Hitra-Frøya

Har du hørt…

… hvorfor Hitra IL begynte å spille i grønne drakter?

… at idrettslaget egentlig skulle hete Hitterværingen?

… om da seniorlaget i fotball bommet på kampdagen og mistet opprykket?

… om den gangen premien for å vinne skirennet var fellingstillatelse på en hjort?

... at Hitra ILs historie kunne ha endt i 1998? Men det gjorde den ikke :-)

Dette får du svar på i boka.

 

Som en liten smakebit, gjengir vi her noen små utdrag fra kapittelet om ski og skøyter:

Kokte smurning på de melodiene han ikke likte

«Hitramesterskapet i langrenn måtte avbrytes midtveis på grunn av øsende regnvær...», kunne vi lese i Hitra-Nytt i februar 1984. Ingen enestående nyhet, for å si det “mildt”. Øyregionen er ikke kjent for å være noe vintersportssted, og avlyste skirenn har ikke akkurat vært oppsiktsvekkende opp gjennom årene.

Langrenn var en av de første idrettene hvor det ble organisert konkurranser på Hitra. Før det ble dannet idrettslag, var det ofte lokale ildsjeler som fikk i gang aktiviteten. Etter at de første lagene ble etablert på 1920- og 30-tallet, økte aktiviteten. I 1930- og 1940-årene ble det arrangert både 15 og 30 kilometers renn på Hitra, både ved Barmfjorden, Straum og på Sandstad. Den aller første 30-kilometeren skal ha blitt arrangert i Barmfjorden vinteren 1937. På grunn av vanskelige føreforhold fullførte bare 12 av de 20 deltakerne løpet. Det var imidlertid stor oppfinnsomhet når det gjaldt skismurning. Gamle grammofonplater og sauetalg var blant det hitterværingene brukte i basen. Grammofonplater var ikke noe nytt. Thorleif Haug, den tredoble olympiske mesteren fra 1924, fortalte en gang at han kokte smurning på de melodiene han ikke likte.

FØRST UTE: Kristin Strøm fikk æren av å gå ut først i klubbmesterskapet i Oldervika i januar 1976.  Foto: Hitra-Nytt

 

Den skiløperen fra vårt område som hevdet seg best på begynnelsen av 1950-tallet, var Andar Leikvam i Barmfjord IL. I 1951 vant han et 30 kilometer langt distriktsrenn i Stjørdalen på suveren måte. Like etterpå skadet han den ene armen i skogsarbeid, og gikk Storlirennet med én stav. Også dette rennet var over tre mil, og Leikvam ble nummer tre i A-klassen. Prestasjonen ble omtalt i egen sak i Adresseavisen. De to neste årene fikk Leikvam til topps i rennet som gikk fra Storlien til Meråker. I 1953 var det deltakere fra fire nasjoner. Senere vinnere av Storlirennet er blant annet Harald Grønningen, Pål Tyldum, Oddvar Brå, Pål Gunnar Mikkelsplass, Emil Iversen og Petter Northug jr.

Skolene var viktige i å dyrke skiinteressen også utover 1960-tallet. I 1969, året før Hitra IL ble stiftet, samarbeidet Barmanfjord IL og Fillan IL om Hitramesterskapet i langrenn. Oppslutningen var svært god, ifølge Adresseavisen, som også skrev at det var “økende interesse for skiidretten på Hitra”.

GNISTRENDE SKIFØRE: Forholdene var gode da Christine Baalsrud tok fatt på Pondusrennet i mars 1986.  Foto: Hitra-Frøya

 

1.500 (!) tilskuere på skirennet

Ski- og skøyteinteresserte gikk alltid en spennende vinter i møte på Hitra. Ville det i det hele tatt bli snø og is? Enkelte vintre var det så mye snø at grender ble isolerte. Andre år var det ikke “det fnugg” å se. Men vintre flest forløp seg slik: Snø-regn-is-snø-regn-is-snø-regn-is.

Hitra IL valgte uansett å etablere ei skigruppe da klubben ble stiftet i 1970. Elitelangrennene i 1968 og 1969 hadde bidratt til å skape en aldri så liten skifeber på øya. I 1969 møtte over 1500 (!) av Hitras 4.700 innbyggere fram og fikk se Magne Myrmo vinne det som var årets idrettshøydepunkt i kommunen.

Start hjemme på plena hos Jonas

Skigruppas første leder var Helge Nilsberg, og han fikk nok å henge fingrene i med en gang Hitra IL gikk ut av startblokkene.  Først i slutten av februar 1975 kom det noe som lignet på vinter, men “vinteren” varte bare et par dager. Et nytt snødryss kom rett etter påske, og da ble vinterens eneste skirenn på Hitra arrangert. Oldervikrennet var et lite, lokalt renn som foreldrene i boligfeltet Oldervika i Fillan sto bak. Rennet hadde blitt arrangert to ganger, men ikke vinteren før fordi snøen uteble. Denne gang handlet foreldrene raskt og fikk avviklet rennet samme dag som snøen falt. Starten fant sted på plena til Jonas Willmann, en av dem som var aktiv rundt etableringen av Hitra IL. Barna kunne selv velge hva de ville ha fra premiebordet. Matchbox-bilene forsvant først.

Året etter arrangerte Hitra IL klubbmesterskap i Oldervika. Hitra-Nytt var til stede og skrev om ufyselige værforhold, men stor glede blant de små som endelig kunne ha ski på beina. “Skal idrettslagene makte å avlegge skirenn, må de slå til så snart snøen legger seg”, konkluderte avisas utsendte. 50 små og store deltok i rennet. Vinnerne i de ulike klassene var Solrun Kristoffersen, Vidar Hestnes, Margrethe Strøm, Birger Sæther, Bente Nilsberg, Øyvind Sæther, Vigdis Kjølsø, Tore Mellemsæther, Astrid Strøm, Åsmund Karlsen, Anna Kristoffersen, Halstein Eriksen, Heidi Kjølsø, Jan Kristoffersen, Geir Nilsberg, Margit Herje, Stein Kristoffersen og Grethe Danielsen. Sistnevnte vant klassen “under skolealder”. Når sant skal sies, var det i flere av klassene bare én deltaker.

KLAR FOR FEMMIL? Evy Mellemsæther, Elen Birgitte Hestnes og Mona Slåttavik.   Foto: Hitra-Nytt

 

Toril Fjeldvær vant turklassen

Utover 1970-tallet befestet barmfjordingen Jan Kjølsø posisjonen som den beste skiløperen på Hitra. I Steinfjellrennet i 1979 var han nesten fem minutter raskere enn den nest beste. Kjølsøs tid var 35.14. 22 løpere deltok i racerklassen, mens 82 var med i turklassen. Her var det satt ei idealtid på 1.45.00. Toril Fjeldvær var bare to sekunder unna og vant turklassen. I 1979 var startkontingenten ti kroner for voksne og fem kroner for barn. Ambisiøse Hitra IL hadde alliert seg med Sandstad IL før rennet, fordi laget kun hadde 130 startnummer.

Det ble derimot behov for lånenummer da Hitra IL arrangerte det siste rennet i langrennskarusellen vinteren 1979. 140 løpere deltok i et praktfullt vintervær i Fillan. Vanligvis fikk arrangementene gode skussmål, men denne gang hadde ikke alt gått som planlagt, ifølge Hitra-Nytt: “Etter hva vi har fått opplyst, var det en del å utsette på selve arrangementet. En del løpere ble plassert i feil klasse og gikk av den grunn gal løype. Løypene kunne også vært merket noe bedre”. I gutteklassen deltok det løpere helt ned i fem år. Følgende Hitra-løpere vant sine årsklasser: Jan Kjølsø, Heidi Kjølsø, Geir Nilsberg, Laila Kjølsø, Berit Nilsberg, Trym Øverland, Vidar Hestnes og Viktor Haltland. Jan Kjølsø ble senere på året kåret til årets idrettsmann for sine bragder i ski og friidrett.

Junioren Geir Nilsberg fikk stadig større fart på skiene

Junioren Geir Nilsberg fikk stadig større fart på skiene. I starten av mars 1982 vant han like godt Steinfjellrennet, fire sekunder foran Vest-Hitras Reidar Støre. Årets løype var 15 kilometer lang, og den var særlig tung i starten. På grunn av lite snø var Steinfjellrennet denne gang ikke lagt til Steinfjellet, men innover mot Furulivatnet og Ytre Sandvatnet. Start og mål var ved Lakselva. Surt vær og VM-avslutning med hopprenn i Holmenkollen på tv, gjorde nok sitt til at det ble lav deltakelse i turklassen. Rennets eldste og yngste skiløper fikk imidlertid ekstra premier. Aslaug Kjølsø ble to flannelslaken rikere, mens sju år gamle Guri Aspelund mottok et komplett juniorsett med fiskestang og snelle.

FART PÅ SKIENE: Junioren Geir Nilsberg hadde tydeligvis funnet rett smurning på starten av 1980-tallet og vant flere lokale renn.   Foto: Hitra-Nytt

 

I 1985 var det store samtaleemnet at Hitra Friidrettsklubb stilte til start på skirennene. Mange av klubbens utøvere var medlemmer av Hitra IL. Under hitramesterskapet i stafett, som ble arrangert ved Svankild, stilte Hitra Friidrettsklubb med fem lag, mens Hitra IL hadde med bare to. Lokalavisa var kritisk til at friidrettsklubben stilte lag i idretter den ikke driver, og mente det ville være uheldig for klubbens omdømme. Ledelsen i friidrettsklubben mente årsaken var at aktiviteten i Hitra IL hadde vært for liten. Det ene laget til Hitra IL, gutter født 1973/1974, vant sin klasse. På laget gikk Viktor Haltland, Sigbjørn Glørstad og Leif Olav Thoresen. Det andre laget fra Hitra IL var jenter født i 1971/1972. Cathrine Solsletten, Monica Jensø og Anne Mellemsæther tok en tredjeplass i sin klasse. I det påfølgende hitramesterskapet representerte skiløperne Hitra IL igjen. Hitra-Nytt skrev at “Hitra IL, som denne gang slapp noe uro fra Hitra Friidrettsklubb, kunne stille 35 løpere”.

Vinteren 1986 var det gode forhold for ski. Snøen lå lenge, og det ble gjennomført en rekke skirenn. Allerede i midten av januar arrangerte Hitra IL karusellrenn. Åtte år gamle Elen Birgitte Hestnes imponerte med 16.47 på 2,5 kilometer og slo alle i egen klasse og også de fleste som var eldre.

KLASSEVINNERE i Steinfjellrennet i 1979. Fra venstre: Jarle Lund (Sandstad), Geir Nilsberg (Hitra), Laurits Stien (Sandstad), Jan Kjølsø (Hitra) og Helge Nilsberg (Hitra).  Foto: Hitra-Nytt

 

Snøen forsvant i ni år

Noen dager etterpå ble den nye lysløypa i Barmfjorden åpnet. Den 1,3 kilometer lange løypa var en felles satsing av Hitra IL, Ut-Hitra Sportsklubb og Dolmøy IL (les mer om lysløypa i kapittelet om anlegg). De tre lagene samarbeidet også om det første arrangementet, et karusellrenn som gikk over tre mandager. I løpet av de tre kveldene stilte 145 løpere i alderen 4-60 år i et eller flere løp. Klassevinnere sammenlagt fra Hitra IL ble Maiken Flåhammer (under 7 år), Ina Sunde (født 1978), Anders Nilsen (f. 1978), Ben Flåhammer (født 1977), Jørgen Olsen (født 1975), Lena Nilsen (født 1974), Leif Olav Thoresen (født 1973), Jan Kjølsø (20-34 år), Roar Olsen (35-39 år), Armand Aspelund (40-44 år) og Reidulf Kjølsø (51-60 år).

I 1987 gjentok de tre klubbene suksessen med lysløypekarusell i Barmfjorden. Som året før ble det gjennomført tre renn. Sju HIL-løpere vant sine klasser sammenlagt: Tor E. Lossius (født 1979), Maiken Flåhammer (født 1979), Ina Sunde (født 1978), Hege Lie (født 1974), Viggo Olsen (født 1971), Jan Kjølsø (34-39 år) og Leif Thoresen (40-44 år). Det siste av de tre rennene ble arrangert i midten av mars. Så forsvant snøen, og var borte i ni år.

Utallige dugnadstimer i Blåskoghytta

Skiinteressen hadde vært dalende de siste årene. Oddvar Olsen, som var leder for den nydannede ski, sykkel og trim-gruppa, så for seg at ei tur/skihytte kunne bidra til å øke interessen igjen. I de snøfattige årene jobbet Hitra IL intenst med å planlegge og så sette planene ut i live. Etter seks års arbeid og utallige dugnadstimer ble Blåskoghytta innviet i 1994. Det var også laget skiløyper fra Fillan til hytta. Mens den røde løypa tok folk rett til den nye hytta, var det også mulig å gå grønn løype via trimpostene ved Steinfjellet og blå løype rundt fjellet. Det korteste alternativet var drøyt fem kilometer.

Blåskoghytta ble raskt et populært turmål. Både trimmere og skiløpere fant veien til Hitra ILs nye stolthet. I de tre første månedene i 1996 var det for eksempel 1100 besøkende.

Anders Glørstad og Mari Kvernberg var raskest

På nyåret i 1996 kom nemlig snøen, og skigruppa var ikke sein om å gripe sjansen. Den andre uka i januar arrangerte Hitra IL både ski- og hopprenn i Fillan. For ungene som hadde kommet til de siste årene, var dette en ny opplevelse. Hitra IL hadde ikke arrangert noe skirenn siden lysløyperennene i Barmfjorden i 1987!

Hitra-Frøya dekket selvsagt den store begivenheten: “Snøfattige vintere har de siste årene lagt en stor demper på skiaktiviteten på Hitra. Det er derfor gått ti år siden sist Hitra idrettslag arrangerte skirenn, og for svært mange var søndagens renn første gang de stilte med startnummer på brystet”.

Barn helt nede i 3-4-årsalderen deltok i skirennet, og fikk sin aller første smak på stavtak og fall. For de andre var det laget ei 1,5 kilometer løype, og raskest av alle var godt voksne Bror Blichfeldt, som brukte sju minutter og seks sekunder til mål. Av de yngre var Anders Glørstad (8.04) og Mari Kvernberg (8.55) raskest. Gerd Larsen vant dameklassen på 8.31.

Unni Brevik vant hopprennet med 10,5 meter

I hopprennet ble de to beste hoppene summert. På guttesiden var Thomas Glørstad og Daniel Jevik jevngode og havnet på 16,5 meter. Blant jentene kom Ida Olsen Jektvik lengst med til sammen 13 meter. I seniorklassen vant Unni Brevik (10,5 meter) og Bror Blichfeldt (24 meter) lengst ned i bakken. Hitra-Frøya gjorde også et nummer av seniorhopperne: “Mest spennende var det i klassen over 20 år. De hoppet med livet som innsats og oppnådde fine lengder uten at noen ble skadet”.

(...)

Den organiserte ski- og skøyteaktiviteten i Hitra IL har vært liten de siste 15-20 årene, men idrettslaget sørger for å kjøre opp skiløyper til Blåskoghytta og lage skøyteis på Eidsvatnet når det er forhold til det. På Eidsvatnet er det blitt brøytet for både skøyter og ishockey, noe som har vært svært populært. I flere år ble det satt opp dieselaggregat og lyskastere slik at det var skøyteaktivitet også på kveldstid. I 2007 arrangerte idrettslaget skøytemesterskap. Rundt 40 personer deltok og innsatsen var stor. Selv om isen var litt sprø, var det mange gode prestasjoner. Ifølge lokalavisa hadde Roger Athammer dagens beste teknikk. Enkelte lot seg imponere av tidene i seniorklassen: “Det er jo en habil tid på 1500 meteren, det!”. Problemet var imidlertid at utøverne på Eidsvatnet gikk 700 meter...

Vel - her er mange morsomme anekdoter og småhistorier å se fram til.

Hitra IL fotballjenter 

 

Lyst på boka?

Velkommen på boksignering lørdag 30. november (kl. 10-14) på vår stand ved Hjorten kjøpesenter.

Vi har også stand:

Lørdag 7.12. Hitratorget (10-14)

Lørdag 14.12. (11-15) og søndag 15.12. (13-16) under Julehelg i Fillan/Bakgården Hjorten Hotell

Lørdag 21.12. Hjorten Kjøpesenter (10-14)

Betales kontant eller med Vipps.

Boka er også i salg ved Kystmuseet og kan også bestilles på hitraidrettslag@hotmail.com. (Boka må da hentes i Fillan)

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Hitra Frøyas redaksjon, men av Hitra Frøyas markedsavdeling.

Hitra Frøya er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på hitra-froya.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.